Pogledajte ovu optičku iluziju i otkrijte da li ste "slijepi za zakrivljenja"

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte ovu optičku iluziju i otkrijte da li ste "slijepi za zakrivljenja"
Foto: Science Alert / Optička iluzija

Jedna japanska optička iluzija navela je naučnike da preispitaju način na koji vidimo svijet oko sebe.

Svi dobro znamo da nas naša čula varaju, ali pitanje je koliko nas varaju. Izgleda mnogo više nego što smo pretpostavljali.

Pogledajte u ovu sliku.

Optička iluzija - undefined

Foto: Science Alert: Optička iluzija

Kakve linije vidite? Da li su prave, da li idu oštro u cik-cak, ili se previjaju mekano poput talasa? Da li vidite samo jednu vrstu linija ili obje?

Optička iluzija koju je 2017. otkrio psiholog Kohske Takahashi s japanskog univerziteta Chukyo, naziva se “curvature blindness illusion” (iluzija sljepila za zakrivljenja) i fantasičan je primjer toga kako ne možemo baš uvijek da vjerujemo svojim očima.

Ako ste poput većine ljudi, vjerovatno vidite obje vrste linija – i one zaobljene i one cik-cak, sve dok gledate u centralni dio slike (onaj sa sivom pozadinom).

Pogledajte sada u gornji lijevi ugao slike i donji desni ugao, gdje je pozadina bijela i crna. Da li primjećujete nešto čudno i drugačije?

Ako vam linije na crnim i bijelim pozadinama djeluju oblo, dok na sredini slike, iznad sivog područja i dalje vidite i one koje su cik-cak, čestitamo: vi ste slijepi za zakrivljenja!

Ali ne brinite, ovo nije nikakvo medicinsko stanje, niti se radi o bilo kakvom poremećaju. U pitanju je sasvim uobičajena i normalna stvar.

Zašto toliki broj ljudi pada na ovu optičku varku?

Takahashi misli da do ovoga dolazi zbog načina na koji oči razlikuju obline od oštrih uglova. Moguće je da način na koji razlikujemo obline od uglova pokreće određeni konflikt u mozgu, tj. u našem vizualnom sistemu.

"Pretpostavljamo da se u našem mozgu sukobljavaju mehanizmi za percepciju zakrivljenja, s mehanizmima za percepciju oštrih uglova i da u njihovom međusobnom nadmetanju dolazi do disbalansa", objašnjava Takahashi u svom naučnom radu i dodaje: "Percepcija uglova je možda dominantna u našem vizualnom sistemu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije