Pobijedila na izboru za Miss, niko ne može vjerovati da je bila muško

0
Radiosarajevo.ba
Pobijedila na izboru za Miss, niko ne može vjerovati da je bila muško
Foto: Instagram / Pobijedila na izboru za Miss Nevade, niko ne može vjerovati da je nekada bila muškarac

U saveznoj američkoj državi Nevadi, prvi put u historiji dogodilo se da je transrodna osoba pobijedila na izboru za Miss ljepote.

Ovo je još jedan veliki korak za transrodnu zajednicu, nakon što se prošle godine pojavila vijest da će bacačica kugle Laurel Hubbard biti prva transrodna osoba koja će učestvovati na Olimpijskim igrama.

Kataluna Enriquez (27) proglašena je pobjednicom na takmičenju za izbor ljepote na izboru koji je održan u Las Vegasu. Osim što je prva transrodna osoba koja je pobijedila na takmičenju, ona je ujedno i prva trans osoba koja je uopšte učestvovala na ovakvom takmičenju.

"Historija je ispisana", piše na njenom zvaničnom Instagram nalogu.

Miss Nevade pobjedu je odnijela u haljini duginih boja koju je sama kreirala. Profesionalno se bavi modelingom i vlasnica je brenda KatalunaKouture.

Enriquez je u biografiji otvoreno rekla da je bila žrtva fizičkog i seksualnog nasilja i da je ponosna transrodna crna žena.

"Ja sam žena koja želi da slomi barijere i predstavi one čiji glas često ne može da se čuje", napisala je, dodajući da podržava brojne neprofitne organizacije.

Inače, osim što se bavi modom, radila je i u zdravstvenoj administraciji. Sada će biti jedna od takmičarki koja će se boriti za titulu Miss Amerike.

"Veliko hvala onima koji su me podržavali od prvoga dana. Moja zajednica je uvijek u mom srcu. Moja pobjeda je naša pobjeda. Upravo smo napisali historiju. Sretan vam mjesec ponosa", napisala je Kataluna na Instagramu.

Kako prenosi NBC News, od malena je sanjala da će vidjeti da se jedna transrodna žena takmiči na izboru za Miss.

"Kada sam bila mlada, rekla sam da se nadam da ću jednom na tome takmičenju vidjeti nekoga ko je meni sličan. Na kraju je ispalo da sam ja postala ta osoba", kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije