Foto / Plivao je ispod leda na Antarktiku kada je čuo pucanje

26. 01. 2020. u 11:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Lewis Pugh plivao je ispod antarktičkog leda. Pitate se zašto? Riječ je o ambasadoru UN za životnu sredinu koji želi da demonstrira brze promjene na ledu i u okeanima izazvane klimatskim promjenama.

Plivanje u vodi čija je temperatura bila samo koji stepen iznad nule trajalo je desetak minuta. Imao je samo kupaće gaće, naočare i kapu. Kako je rekao, mogao je svuda da vidi vodu koja se topi. Pugh je plivao nakon izvještaja koji su ukazivali da je temeperatura okeana dostigla historijski maksimum.

Hrabri plivač je na Facebook-u napisao da je plivanje ispod antarktičkog leda bilo jedno od najljepših ali i najstrašnijih iskustava koje je doživio.

„Sve nijanse plave i skoro potpuna tama. Na pola puta sam čuo pucanje iznad mene i mislio sam da mi je došao kraj. Srećom, to je bilo samo premještanje leda“, napisao je Pugh.

Kako je rekao, plivao je da bi prenio poruku:

„Prisustvovao sam brzom topljenju u ovom području. Nema sumnje, suočavamo se sa hitnom situacijom“.

Pozvao je svjetske lidere da preduzmu korake jer, kako je naveo, vrijeme ističe.

Pugh je ambasador Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Više od tri decenija pliva sa delfinima i pingvinima i mjeri temperaturu mora od Antarktika do Arktika.

„Moja je odgovornost da dignem glas za okean, za nevjerovatan život u okeanu, pingvine, delfine ali i za djecu. Moja poruka je – ono što se dešava sa okeanima imaće uticaja na svaku osobu na planeti“, rekao je Pugh.

Istakao je da je tokom svog tridesetogodišnjeg plivačkog iskustva vidio da se okean mijenja i da su na to uticale klimatske promjene, previše ribolova i zagađenje.

Poručio je da se vidi da je svake godine led sve tanji i da ga je sve manje. Takođe, temperatura vode je sve veća.

NEMA KOMENTARA