"Pizza Napolitana" zaštićeni proizvod
Radiosarajevo.ba
Evropske zemlje su u srijedu prihvatile da dodijele napuljskoj pizzi status "zagarantiranog tradicionalnog specijaliteta" (STG), saopćila je Evropska komisija.
Ova odluka ne zabranjuje proizvođačima da koriste naziv "pizza napoletana" za svoje pizze, ali neće moći da koriste identifikacijski znak STG ni logo koji određuje pravu "pizzu napoletanu": slika koja predstavlja tanjir u kojem se nalazi pizza i jedan pravokutni crveni prozor sa zaobljenim uglovima koji nosi natpis na talijanskom jeziku "pizza napoletana STG, prodotta secondo la tradizioine napoletana".
Predviđene su kontrole kako bi se provjeravalo da li se poštuje način proizvodnje ovog specijaliteta, prenio je AFP.
U deklaraciji je opisan proizvod, sastav, boja, bazne materije, karakteristike brašna, priprema tijesta, dizanje tijesta, sir, način začinjavanja, način pečenja,obaveza da se peče na vatri od drva i trenutna konzumacija, čim izađe iz pećnice.
Nema, dakle, govora o zamrznutoj "pizzi Napolitani".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.