Pet stvari koje bi trebalo znati prije nego što djeci kupite mobilni telefon

Radiosarajevo.ba
Pet stvari koje bi trebalo znati prije nego što djeci kupite mobilni telefon
Mnogi roditelji su u dilemi kada je pravo vrijeme da svom mališanu nabave mobilni bez koga je danas gotovo nemoguće zamisliti život.

Donosimo vam pet pravila koje svaki roditelj mora znati kod donošenja ove važne odluke. 

Živimo u digitalnom vremenu u kojem život bez mobilnog telefona nije moguć, ali ipak treba dobro razmisliti koji je pravi uzrast za kupovinu prvog mobilnog.

Kako bi olakšali odluku o tome kada djetetu kupiti telefon, izdvojili smo pet savjeta koje bi trebalo da pročitate prije nego što se odlučite da svog mališana obradujete novom "igračkom". 

1. Ne postoji čarobna brojka kada je riječ o pravom uzrastu djeteta da dobije mobilni

U kom uzrastu će dijete dobiti telefon zavisi od djeteta do djeteta. Kad je i više djece u porodici, ne mora značiti da će svako dobiti mobilni u istom uzrastu. Jedno će za to biti spremno s 11, a drugo s 15 godina.

Pri odluci kada ćete svom djetetu kupiti prvi mobilni telefon u obzir treba uzeti njegovu mentalnu zrelost, potrebe, tendencije, koliko je opterećeno školskim i vanškolskim aktivnostima, kao i koliko koristi ostalu tehnologiju. 

2. Budite jasni oko toga čemu mobilni služi

Precizno objasnite djetetu za šta sve mobilni može da služi što će se menjati i širiti kako dijete bude raslo čime će se mjenjati i njegove potrebe. Otvoreno razgovarajte sa djetetom o tome kakve će biti posljedice ako mobilni ne bude pravilno korišten. Razmislite o tome da li pritisak (od strane vašeg djeteta i od strane drugih roditelja) utječe na vašu odluku.

Kod donošenja odluke o kupovini prvog mobilnog roditeljima na prvom mjestu treba biti dobrobit djeteta, a nikako ne bi trebalo popustiti pritisku okoline. 

3. Počnite dijete učiti kako se koristiti mobilni i prije nego što ga kupite

Prije nego i dobije mobilni, mnoga djeca već koriste uređaje sa igricama, aplikacijama i društvenim mrežama. Telefon kao takav nerijetko koriste najmanje pa obratite pažnju na to da ga naučite i koje su druge funkcije mobilnog što mu možete pokazati na sopstvenom telefonu. 

4. Uzmite u obzir kako se cijela porodica odnosi prema tehnologiji 

Ne postaju samo djeca zavisna od ekrana tehnoloških uređaja. I roditelji često previše koriste mobilne telefone, računare i slične uređaje, a neki i nisu svjesni koliko ih puno koriste, kao i da to prerasta u zavisnost.

Razmislite o tome kakav primjer pružate djetetu, kakav obrazac ponašanja želite da mu prenesete. Razmislite o tome kakve uspomene želite da vaše dijete ima i zatim odlučite kako ćete kao porodica koristiti tehnološke uređaje. 

5. Na kupovinu mobilnog djetetu ne gledajte isključivo kao na nešto negativno 

Roditelji se često fokusiraju samo na negativne aspekte davanja mobilnog telefona djetetu i dopuštanja korištenja ostalih tehnoloških uređaja, ali nove tehnologije pružaju i puno toga korisnog i dobrodošlog. Razonoda i igrice, ukoliko se koriste umjereno, mogu donijeti puno zabave, a mobilni uređaji komunikaciju čine lakšom nego ikada prije. Uzmite to u obzir kada razmišljate o tome da li je vrijeme da vaše dijete dobije svoj prvi mobilni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije