Vidovnjakinja tvrdila da mu je kćerka: Uzaludno ekshumirali slavnog Dalija

Radiosarajevo.ba
Vidovnjakinja tvrdila da mu je kćerka: Uzaludno ekshumirali slavnog Dalija
EPA / Salvador Dali
Katalonka Pilar Abel (62) koja je prije nekoliko mjeseci tražila ekshumaciju Salvadora Dalija i uzimanje uzorka DNK zbog utvrđivanja očinstva, nije kćerka čuvenog španskog umjetnika, saopštila je danas Dalijeva fondacija.

"Rezultati testova DNK pokazuju da Pilar Abel nije Dalijeva kćerka i nije u krvnom srodstvu s njim", navodi se u saopštenju.

Pilar Abel koja za sebe kaže da je vidovnjak i bavi se proricanjem sudbine putem karata, podnijela je prije nekoliko mjeseci zahtjev sudu za ekshumaciju Dalijevog tijela jer je tvrdila da je njegova kćerka i da je njena majka imala avanturu sa umjetnikom.

Ekshumacija je sprovedena daleko od očiju javnosti, a prisutni su morali da ostave svoje mobilne telefone na ulazu u pozorište-muzej Dali u Figeresu, gdje je sahranjen umjetnik koji je umro 23. januara 1989. godine.

Njegova ekshumacija i tvrdnja patologa koji su naveli da je Dalijevo balzamovo tijelo ostalo isto kao i njegovi ekscentrični brkovi izazvala je svjetsku pažnju, prenosi Beta.

Da je utvrđeno očinstvo, Pilar Abel bi imala pravo da traži oko 25 posto nasljedstva umjetnika koje pripada španskoj državi.

Dali (1904-1989) je bio po mnogim kritičarima "majstor nadrealizma" i jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Čitavog života je vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dijela bezvrijedna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije