Pet priča o najtajanstvenijim ljudima u historiji čovječanstva

2
Radiosarajevo.ba
Pet priča o najtajanstvenijim ljudima u historiji čovječanstva
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U historiji postoje brojne enigmatične osobe čiji je život okružen misterijom, osobe o kojima vjerovatno nikada nećemo saznati pravu istinu. Ovaj put smo se odlučili da predstavimo samo ovih pet najslavnijih slučajeva…. 

5. Čovjek sa gvozdenom maskom

Njegovo ime i li čak i izgled nikada nisu otkriveni, a u historiji je ostao poznat samo kao “Čovjek sa gvozdenom maskom”, odnosno kao “Broj 64389000”.

Čovjek sa gvozdenom maskom bio je zatvorenik u zloglasnom zatvoru Bastilja u Francuskoj, a sve što o njemu znamo možemo zahvaliti bilježnici koju je vodio pukovnik Etienne du Junca, službenik u Bastilji. Njegovi zapisi su najvažniji i najpouzdaniji izvor informacija koje imamo o upravljanju i vođenju Bastilje u vrijeme vladavine Luja XIV.

Zagonetni lik čiji se identitet krio pod gvozdenom maskom postao je legenda, kao i predmet mnogih mitova i špekulacija od kojih je najpopularnija ona da je on zapravio bio brat blizanac Luja XIV. Šta god bila prava istina, većina historičara se slaže da je on bio neka jako važna ličnost. Nesretni zatvorenik je umro 19. novembra 1903. godine, a sahranjen je pod imenom Marchiali. 

4. Kaspar Hauser

26. maja 1828. godine na ulicama Nürnberga, Njemačka, pojavio se dječak kojem se nije znalo porijeklo i koji je sa sobom nosio samo jedno pismo adresirano na Kapetana von Wesseniga (koji je bio na čelu konjice).

Anonimni autor pisma napisao je da je dječak odrastao u maloj ćeliji i da nikada nije vidio drugo ljudsko biće, te da je učio čitati i pisati, kao i kršćansku vjeru, iako nikada nije izašao iz kuće. U pismu se također navodi da je dječakova želja da bude konjanik, te poruka Kapetanu von Wessenigu da ga “ili obuči ili objesi”.

Nakon što su počele kružiti glasine da je Kaspar zapravo Princ od Badena, za kojeg se smatralo da je mrtav, dječak je misteriozno ubijen (podlegao je od ubodne rane). Moderni istoričari tvrde da dječak ipak nije bio princ, a njegovo pravo porijeklo ostaje tajna do današnjeg dana. 

3. Monsieur Chouchani

Monsieur Chouchani je nadimak anonimnog i tajanstvenog židovskog učitelja koji je učio veliki broj visoko cijenjenih studenata. Vrlo malo je poznato o Chouchaniju, uključujući i njegovo pravo ime.

Njegovi počeci, kao i cijeli i život su bili strogo čuvana tajna. Čak i na njegovom nadgrobnom spomeniku piše: “Mudri rabin Chouchani. Njegovo rođenje i njegov život su zapečaćeni u enigmu.”

Nema poznatog pisanog djela koje je Chouchani ostavio iza sebe, ali je ostavio vrlo jaku intelektualnu baštinu preko svojih učenika. Od njih i znamo da je Chouchani imao ogromno znanje o ljudima, nauci, matematici, filozofiji i posebno Talmudu, objavio je Pixelizam

2. Bérenger Saunière

Bérenger Saunière bio je rimokatolički svećenik u francuskom selu Rennes-le-Château sve do 1909. godine kada je i podnio ostavku. Od 1909. pa do svoje smrti 1917. bio je Neplaćeni Svećenik (nezavisni svećenik bez župe, koji nije primao nikakvu plaću od crkve).

Bez imalo novca, nekako je uspio da se snađe i restauriše svoju staru crkvu, a odjednom je napravio i ogromnu luksuznu vilu te počeo trošiti ogromno bogatstvo… Mnogi tvrde da je Saunière pronašao historijski važne dokumente koji su mu donijeli veliko bogatstvo preko noći, a postao je i predmet brojnih legendi i mitova od kojih su mnogi završili u Dan Brownovom bestselleru ‘Da Vinci Code’. Bérenger Saunière je čak povezan i sa pričom o ‘Svetom gralu’, jer neki teoretičari smatraju da ga je upravo on i pronašao.

Moderni historičari tvrde da ovdje nema nikakve riječi o Svetom Gralu, tajnim dokumentima ili pronađenom blagu, već da je Saunière bio obični prevarant koji je zloupotrebljavao svoj status svećenika tako što su mu ljudi slali novac poštom da služi mise za njih, pa je tako mogao ‘služiti’ i po hiljadu misa na dan. Jedno je ipak sigurno, Bérenger Saunièreov život je okružen misterijom i brojnim mitovima i legendama… a pravu istinu vjerovatno nikada nećemo ni saznati. 

1. Legenda o zelenoj djeci iz Woolpita

U 12. stoljeću u selu Woolpit u Suffolku, Velika Britanija, pojavili su se brat i sestra koji su imali zelenu kožu i koji su govorili na nekom potpuno nepoznatom jeziku. Niko nije znao odakle su došli, a odbijali su da jedu sve osim ljuski od mahuna.

Dječak je ostao depresivan, a ubrzo je i preminuo. Djevojčica je ostala u dobrom zdravlju, i na kraju je počela jesti drugu hranu te izgubila zelenu boju. Kada je naučila engleski objasnila je da dolazi iz ‘Land of St. Martin’, koje je bilo mračno mjesto, jer tu sunce nikada ne izlazi. Tvrdila je da je sa bratom čuvala stado ovaca od svog oca kada su počeli slijediti rijeku i svjetlost i odjednom začuli zvuk zvona – i našli se u Woolpitu.

Do danas, niko ne zna pravo porijeklo ‘zelene djece’, a neke od popularnih teorija glase da su djeca došla iz ‘Šuplje Zemlje’, paralelne dimenzije, ili čak sa druge planete. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije