Pet osnovnih karaktera psa: Kojem pripada vaš

Radiosarajevo.ba
Pet osnovnih karaktera psa: Kojem pripada vaš
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vjerovatno se, prije svega, pitate šta utječe na karakter pasa. Prema riječima stručnjaka, rasa je prva odrednica karaktera jer uzgajivači stoljećima ukrštaju pasmine kako bi razvili tačno određene karakterne osobine - borbenost, zaštitnički stav, samouvjerenost, mirnoću, druželjubivost, poslušnost i slično. Nakon toga na red dolaze socijalizacija i odgoj, a na to utječe vlasnik. I na kraju, vrlo je bitna odrednica i način na koji vaš pas doživljava svijet oko sebe. Neki su psi po prirodi hrabriji od drugih, no svakom psu možete pomoći da izgradi samopouzdanje. Oni psi koji su sigurniji u sebe neće ispoljavati nepoželjna ponašanja.

Tipovi ličnosti

Stručnjaci su nakon dugih i velikih istraživanja došli do zaključka da postoji pet osnovnih tipova karaktera pasa:

Samouvjeren pas - rođeni lider, vođa čopora, ne boji se prepustiti svakoj novoj situaciji. On je timski igrač koji voli društvo drugih pasa i ljudi. No on je dominantan pa mu je potreban dosljedan vlasnik jakog karaktera koji će ga voditi i usmjeravati. Ako imate takvog psa, vodite računa da ga njegovo samopouzdanje ne dovede do agresije ili tvrdoglavosti.

Nezavisan pas - sličan samouvjerenom, no znatno manje društven. Najviše će se vezati za jednog člana porodice, onog smirenog, koji će mu biti autoritet. Ovaj se pas voli kloniti gužve, istražuje sam i sam si nalazi zanimaciju. Ako je vaš ljubimac takav, nemojte ga siliti na situacije koje ne voli. Dajte mu prostora i poštujte njegovu narav.

Sretan, opušten pas - vrlo ga je lako prepoznati. Uvijek ima "širok osmijeh", rado se upoznaje s drugim ljudima i psima. Uvijek je razigran i veseo. Prilagodljiv je, nije mu problem dijeliti s drugim psima i mačkama. Ponekad je problem naučiti ga da se kontrolira u situacijama u kojima postane jako veseo, primjerice s gostima, djecom i drugim psima. Naučite ga zapovijedi "sjedi" i "miran" kako biste izbjegli takve stvari.

Stidljiv i plašljiv pas - ovakvom je psu potreban vrlo strpljiv vlasnik koji će ga razumijeti i pomagati mu. Njemu je potrebno više mira i rutine, gužve i buku treba izbjegavati. Ako ga namjerno vodite na takva mjesta, može pokazati još veći strah i agresiju. Pružite mu ljubav i razumijevanje te mu svakodnevnim vježbama izgradite samopouzdanje - korak po korak.

Prilagodljiv pas - uvijek će se truditi ugoditi svom vlasniku. Lako ga je trenirati jer je vrlo poslušan. Ako imate ovakvog psa, vi ste najsretniji vlasnik. Nije toliko razigran, ali je prijateljski nastrojen prema svima. On je savršen porodični ljubimac, a psi koji najčešće imaju ovakvu narav su terapijski psi, piše Index.

Duhovna svrha ljubimaca: Psi nas štite od uroka i kletvi, a mačke...

Veza između čovjeka i njegovih kućnih ljubimaca često može biti vrlo moćna i intenzivna, ponekad čak i bolja nego s ljudima s kojima živimo. Na primjer, psi prepoznaju i mogu 'uhvatiti' našu energiju po govoru tijela i ako ona nije dobra mogu se i sami početi ponašati čudno, ali svojim ponašanjem mogu podstaknuti i to da se osjećamo bolje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije