Peškiri otvrdnu nakon pranja: Ovako ih možete smekšati

0
Radiosarajevo.ba
Peškiri otvrdnu nakon pranja: Ovako ih možete smekšati
Foto: Printscreen / TikTok / Pranje peškira

Svi znamo da peškiri, pogotovo ako nisu najkvalitetniji, nakon više pranja otvrdnu. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa.

Prvo, kada kupujete nove peškire, trebali biste znati da su oni tretirani silikonskim premazom kako bi bili mekši nego što zapravo jesu. Ovaj premaz djeluje kao neka vrsta regeneratora kako bi vlakna bila glatkija na dodir. Tek kada isperete ovaj premaz, znat ćete pravu mekoću svojih peškira.

Previše deterdženta još je jedan čest krivac za tvrde peškire. Možda mislite da poboljšava snagu čišćenja, ali to će samo dovesti do viška pjene i ostataka deterdženta koji se nakuplja u vašim peškirima, uzrokujući njihovo otvrdnjavanje i osjećaj krutosti.

Baščaršijske noći | Pogledajte kako je bilo i ko je sve došao na koncert Nermina Puškara

Baščaršijske noći | Pogledajte kako je bilo i ko je sve došao na koncert Nermina Puškara

Način sušenja također može pridonijeti problemu. Ako često stavljate peškire da se suše na radijatoru, toplina može oštetiti završni sloj i učiniti peškire grubljima na dodir. Ključno pitanje je: kako tvrdim peškirima ponovo vratiti mekoću?

Kao prvo, prestanite koristiti omekšivač kad ih perete, jer on na površini peškira ostavlja sloj te im smanjuje moć upijanja. Također, zamijenite deterdžent za rublje jednom šoljom octa.

To možete učiniti kod svakog drugog pranja ili samo jednom mjesečno u oba slučaja, osvježit će vaše peškire i očistiti ih u isto vrijeme.

Peškire je najbolje prati odvojeno i pritom koristiti otprilike polovicu preporučenog deterdženta. Oni se ne prljaju kao ostali odjevni predmeti i stoga im nije potrebno toliko deterdženta. peškire će omekšati i sušenje u sušilici za rublje, ali pažnja: nikad ih nemojte sušiti na najvišim temperaturama jer to može oštetiti pamučna vlakna, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije