Zanimljivo otkriće: Pčele baš vole kanabis, od njega imaju veliku korist

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljivo otkriće: Pčele baš vole kanabis, od njega imaju veliku korist
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pčele vole kanabis. Iako ne iz istog razloga kao ljudi, baš vole pelud te biljke.

Do ovog otkrića su došli istraživači sa Univerziteta Cornell, koji su otkrili da što su biljke kanabisa više i što veće površine pokrivaju, više će ih pčela privući, prenosi Uniland

Tačnije, pčele su 17 puta vjerovatnije odlazile u višu biljku od nižih.

"Visina biljaka bila je u snažnoj korelaciji s bogatstvom i obiljem pčelinjih vrsta na parcelama konoplje viših sorti privlačeći širu raznolikost pčelinjih vrsta. Zbog svoje privremeno jedinstvene fenologije cvjetanja, konoplja ima potencijal pružiti presudan nutritivni resurs raznolikoj zajednici pčela tokom razdoblja cvjetne oskudice, a time može pomoći u održavanju usluga oprašivanja za ostale usjeve u agroekosistemu", navodi se u studiji. 

Pčelama se doista sviđa pelud biljaka kanabisa, ali ne očekujte da će uskoro vidjeti "super zujeće pčele", jer se ispostavilo da nemaju kanabinoidne receptore, prenosi Vice.

Otkrića su za mnoge iznenadila, jer tradicionalno pčele privlače biljke jarkih boja sa slatkim nektarom - dvije stvari koje biljke kanabisa nemaju.

Međutim, pčele koje vole ove biljke mogu se pokazati izuzetno korisnima za  populaciju. Mnoge biljke trebaju pesticide kako bi im pomogle u rastu, nešto što je imalo ulogu u smanjenju broja pčela, ali biljke kanabisa navodno ne trebaju pomoć pesticida  često, što pčelama čini sigurnijim u izdvajanju peludi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije