Sad i zvanično: Pčele su proglašene NAJVAŽNIJIM bićima na našoj planeti

Radiosarajevo.ba
Sad i zvanično: Pčele su proglašene NAJVAŽNIJIM bićima na našoj planeti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Međunarodni Earthwatch Institut je na posljednjem sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji!

Kako su naveli, 70 posto svjetske poljoprivrede ovisi isključivo o pčelama, a polinacija, ili oprašivanje - možda i najvažnija funkcija pčela - omogućuje biljkama da se razmnožavaju. 

Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje. 

Također, otkriveno je da je studija koju je provelo nekoliko univerziteta otkrila da su pčele jedina živa bića koje ne nosi nikakvu vrstu patogena - ni funguse, ni viruse, ni bakterije. 

Nažalost, odlučeno je ovo u trenutku kada doznajemo da pčela na planeti ima sve manje. Jedna od studija otkrila je da je nestalo 90 posto populacije pčela u proteklih nekoliko godina...

Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolirana upotreba pesticida, nedostatak cvijeća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtijevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, počnu koristiti prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela počnu pomno pratiti. 

Greenpeace se također oglasio i kaže kako pčele možemo zaštititi tako što bismo trebali zabraniti sedam najopasnijih pesticida (uključujući tri koja su puna nikotina), te očuvati divlja staništa i obnoviti ekološku poljoprivredu - ovo podrazumijeva izbjegavati gigantske farme na kojima se, iz godine u godinu, sadi ista biljka, što je veliki problem za insekte. 

Uz pomoć prirodnih kompostnih sistema obnovit će se hranjivi sastojci u zemlji, smanjiti gubitak zemlje od vjetra i erozije vode. 

Podsjetimo i još na slavnu rečenicu koju je navodno izrekao Albert Einstein: "Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života."

Pčele globalno ugrožene: Postoji inicijativa da se zaštite u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije