Pauze na poslu uskoro prošlost: Milijarder traži zabranu istih u kompaniji

1
Radiosarajevo.ba
Pauze na poslu uskoro prošlost: Milijarder traži zabranu istih u kompaniji
Foto: YouTube/Printscreen / Chris Ellison u kompaniji Mineral Resources uvodi zabranu pauzi

Pauze na poslu su jedne od omiljenih aktivnosti u toku radnog dana, kada se protegnemo iz uredske stolice, gostimo se nekim ukusnim jelom ili popijemo kafu.

No, za neke je ovo nedopustivo ponašanje. Milijarderski šef rudarstva koji je već zabranio rad kod kuće, rekao je da ne želi ni da osoblje izlazi iz ureda na kafu, piše The Guardian.

Chris Ellison, generalni direktor Mineral Resources-a, rekao je da industrija ne može priuštiti nastavak fleksibilnog rada i da njegova kompanija ulaže u pogodnosti u sjedištu firme u Perthu, Zapadna Australija, kako bi spriječila ljude da napuste zgradu.

Liga prvaka | Dinamo i Crvena zvezda u društvu velikana. Evo ko dolazi u Zagreb i Beograd

Liga prvaka | Dinamo i Crvena zvezda u društvu velikana. Evo ko dolazi u Zagreb i Beograd

"Želim da ih držim u zatočeništvu cijeli dan", rekao je Ellison tokom finansijske prezentacije u četvrtak. "Ne želim da napuste zgradu... Ne želim da šetaju ulicom na šoljicu kafe. Prije nekoliko godina smo nekako shvatili koliko to košta."

Ellison, koji je prošle godine plaćen 6 miliona australskih dolara (oko 6 miliona KM), kritikovao je druge kompanije koje su dozvolile svom osoblju da radi od kuće. Njegova kompanija na listi ASX-a, koja vrijedi oko 8 milijardi australskih dolara i zapošljava oko 5.600 ljudi, službeno je zabranila tu praksu prošle godine, uprkos široko rasprostranjenom trendu rada na daljinu tokom i nakon pandemije koronavirusa.

U Njemačkoj rad od kuće postaje popularan: Većina nastavlja praksu, uprkos malim promjenama

U Njemačkoj rad od kuće postaje popularan: Većina nastavlja praksu, uprkos malim promjenama

"Imam politiku zabrane rada od kuće", rekao je Elison. "Voljeo bih da se svi ostali uključe u to – što prije to bolje. Industrija to ne može priuštiti.

On je također sugerirao da je trend ka blažem radnom vremenu bio pogrešan. "Sada imamo industriju koja ide ka 'zašto ne napravimo četvorodnevnu sedmicu, navikli smo se na to zbog covida'", dodao je Ellison.

"Ne možemo imati ljude koji rade tri dana, a primaju platu pet dana u sedmici, ili [čak] četiri dana."

Mineral Resources je instalirao niz pogodnosti u svom sjedištu. "Sjedište je mjesto koje mnogi naši ljudi žele biti i vole da rade tamo", rekao je Ellison. "Imamo restoran unutra, imamo i teretanu, a imamo i druge objekte koji ih drže 'zalijepljenima'."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije