Panda Huan Huan okotila blizance: Samo jedno preživjelo

Radiosarajevo.ba
Panda Huan Huan okotila blizance: Samo jedno preživjelo
Huan Huan, ženka pande koju je Kina posudila zoološkom vrtu u Beauvalu, u središtu Francuske, na svijet je donijela blizance.

Kina je 2012. na deset godina posudila Francuskoj ženku divovske Huan Huan i mužjaka Yuana Zi. Posudba je odobrena nakon pregovora Pariza i Pekinga na najvišoj razini i odobrenja kineskog predsjednika.

Zvaničnici zoološkog vrta Beauval saopćili su da je devetogodišnja panda, koja je teška 115 kilograma, u petak naveče okotila dvojke. Međutim, mladunčad su, kako su naveli, na svijet došli u razmaku od 14 minuta. Nažalost, jedno od njih nije preživjelo.

U zoološki vrt u Francuskoj doputovale su i dvije osobe koje su bile zadužene za donošenje na svijet dvoje mladunčadi. Unatoč njihovim naporima jedno od njih, koje je imalo samo 121 gram, nije preživjelo. 

Izvan Kine samo 22 zoološka vrta u svijetu imaju pande. Ovo je bio prvi slučaj u Francuskoj da je u jednom zoološkom vrtu na svijet došlo mladunče pande. Još nije poznato koje će ime dobiti.

Prema kineskim zakonima, ukoliko neka zemlja želi da udomi pandu zahtjev mora poslati lideru te zemlje. Godišnje oko 750 pandi dođe na svijet, a od tog broja samo tri u Evropi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije