Pacijent spreman: Uskoro prvo presađivanje ljudske glave u historiji

Radiosarajevo.ba
Pacijent spreman: Uskoro prvo presađivanje ljudske glave u historiji
/ Valeriy Spiridonov
Valery Spiridonov, pacijent iz Rusije, objavio je kako je spreman za – transplantaciju glave, prvu operaciju ove vrste na svijetu.

I dok Spiridinov (31) iščekuje ovaj super-komplicirani zahvat, kritičari poručuju da je sve to samo pusta fantazija...Podsjetimo i da je Spiridonov naučnik koji boluje od Werdnig-Hoffmanove bolesti – vezan je za kolica i ima atrofiju spinalnih mišića.

 

Spiridinov se zbog toga sve teže kreće, diše i guta. Statistika kaže da većina ljudi s ovom bolesti umire u prvim godinama života – samo 10 posto njih odraste. Spiridinov kaže da želi šansu da ima “novo tijelo”, prije nego što ga bolest ubije.

 

Operaciju planira provesti dr. Sergio Canavero iz Italije. On tvrdi da može odsjeći glavu s jednog tijela, spojiti je na drugo tijelo pomoću “magičnog sastojka” (supstance koja se naziva polietilenski glikol) i da će glava i dalje biti “živa”. Spiridonov je volontirao za ovu operaciju – tijelo će doći od donora koji ima zdravo tijelo, ali je u komi zbog moždane smrti.

 

Detalji ovog zahvata bit će objavljeni javno u septembru. Spiridonov je rekao da razumije rizik, ali da želi pokušati i da ima podršku porodice.

 

Operacija će trajati 36 sati, dali su joj naziv HEAVEN (raj, eng.), a troškovi iznose o ko 14 miliona funti (oko 32 miliona KM).

 

Prvu transplantaciju glave na životinjama, sproveo je 1970. američki neurohirurg dr. Robert White. Uspio je transplantirati glavu jednog majmuna na tijelo drugog, ali je majmun umro osam dana poslije nakon što je tijelo “odbacilo” glavu. Prije nego što je umro, 2010, želja mu je bila da pokuša tu operaciju na fizičaru Stephenu Hawkingu i glumcu Christopheru Reeveu, koji je preminuo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije