Ovo su učitelji koje bi svako dijete poželjelo imati

Radiosarajevo.ba
Ovo su učitelji koje bi svako dijete poželjelo imati
Foto: Pixabay / Ilustracija

Učitelje kakve bi svako dijete poželjelo imati. Učitelje kojih se djeca sjećaju cijeli život. Jeste li vi jedan od njih?

Slijedite 11 navika uspješnog učitelja:

UŽIVA U PODUČAVANJU

Podučavanje bi trebalo biti vrlo ugodno i zahvalno zanimanje (iako ponekad zahtjevno i iscrpljujuće!). Trebate postati učitelj/ica samo ako volite djecu i namjeravate se brinuti o njima cijelim svojim bićem. Ne možete očekivati od djece da se zabavljaju ako se vi ne zabavljate s njima! Ako samo čitate upute iz udžbenika, to nije učinkovito. Umjesto toga, osmislite lekcije na interaktivan i zanimljiv način. Neka vaša strast za podučavanjem isijava iz vas svaki dan. Uživajte u svakom trenutku podučavanja najviše što možete.

MIJENJA ŽIVOTE SVOJIH UČENIKA

Postoji izreka “Uz veliku moć dolazi velika odgovornost“. Kao učitelj, vi morate biti svjesni velike odgovornosti svoje profesije. Jedan od vaših ciljeva trebao bi biti – pozitivno utjecati na dječije živote. Kako? Morate postići da se učenici osjećaju posebno i sigurno kada su u vašoj učionici. Budite pozitivan utjecaj u njihovim životima. Zašto? Nikad ne znate šta su vaši učenici prošli prije ulaska u učionicu određenog dana ili kakvim se uvjetima vraćaju nakon odlaska iz škole. Stoga, za slučaj da ne dobivaju dovoljno podrške kod kuće, barem ćete vi pozitivno utjecati na njihov život i omogućiti im podršku.

ŠIRI POZITIVNOST

Svaki dan donesite pozitivnu energiju u učionicu. Imate prekrasan osmijeh i pokazujte ga što češće. Znam da i vi imate svoje bitke i probleme u privatnom životu, ali jednom kad uđete u učionicu, vi biste trebali sve ostalo ostaviti iza sebe. Kako god da se osjećate, koliko ste loše spavali ili ste frustrirani, nikad nemojte to pokazati. Čak i ako imate jako loš dan, naučite staviti masku pred učenicima i dopustite im da o vama razmišljaju kao o superheroju. Budite neko ko je uvijek pozitivan, nasmijan i sretan. Zapamtite da je pozitivna energija zarazna i na vama je da je širite. Nemojte dopustiti da vas negativnost drugih ljudi povuče sa sobom.

UNOSI SE U SVOJ POSAO

Ovo je zabavan dio i vrlo je važan ako želite biti uspješan učitelj! Upoznajte svoje učenike i njihove interese da biste mogli naći načine na koje se možete povezati s njima. Nemojte im zaboraviti ispričati o svojim interesima! Također, važno je da upoznate njihove stilove učenja kako biste mogli svakom učeniku pristupiti kao pojedincu. Uz to, upoznajte i njihove roditelje. Komunikacija s roditeljima ne bi trebala biti nekom vrstom obaveze, nego časti. Na početku školske godine dajte im do znanja da vam mogu pristupiti u vezi s bilo čim u bilo koje vrijeme. Osim toga, pokušajte lično upoznati i svoje kolege. Bit ćete puno sretniji uspijete li uspostaviti jaku mrežu podrške u školi i izvan nje.

DAJE 100 POSTO

Bez obzira na to predajete li, pišete izvještaje ili nudite podršku kolegi – uvijek dajte 100 posto. Radite svoj posao iz ljubavi prema podučavanju, a ne zato što se osjećate dužnima to činiti. Radite ga zbog vlastitog ličnog rasta – da biste inspirisali druge, da bi vaši učenici naučili najviše što mogu. Dajte 100 posto sebi, svojim učenicima, roditeljima, školi i svima koji vjeruju u vas. Nikad nemojte odustati i uvijek pokušajte dati sve od sebe.

UVIJEK JE ORGANIZOVAN

Nikad nemojte zaostati s ocjenjivanjem učeničkih radova. Dajte sve od sebe da budete u toku i nemojte dopustiti da se papiri nagomilaju na vašem stolu. To će vam uštedjeti puno vremena dugoročno. Također je važno držati organizovan planer i planirati unaprijed! Šanse da će lekcije koje su planirane u posljednji tren biti uspješne vrlo su male. Držite dnevnik pri ruci i zapisujte ideje, a onda isplanirajte kako ih provesti.

OTVORENOG JE UMA

Kao učitelj, ponekad ćete biti službeno ili neslužbeno promatrani (to je također razlog zbog kojeg biste trebali dati sve od sebe). Vas stalno ocjenjuju i kritikuju vaši direktori, drugi učitelji, roditelji te čak i djeca. Umjesto da se osjećate ogorčeno svaki put kad neko ima nešto reći o vašem podučavanju, budite otvoreni u primanju konstruktivne kritike i osmislite plan akcije. Dokažite da ste uspješan učitelj i da to želite uvijek biti. Niko nije savršen i uvijek ima mjesta za poboljšanje. Ponekad drugi vide ono što vi ne možete.

IMA STANDARDE

Uspostavite standarde i sebi i učenicima. Od početka se osigurajte da znaju šta je prihvatljivo, a šta nije. Naprimjer, podsjetite učenike na to kako želite da neki zadatak bude završen. Jeste li vi učitelj koji želi da njegovi učenici daju sve od sebe? Ili ste učitelj koji jednostavno ne mari? Zapamtite, možete očekivati puno jedino ako dajete puno.

PRONALAZI INSPIRACIJU

Uspješan učitelj je kreativan, ali to ne znači da morate sve stvoriti od početka! Pronađite inspiraciju iz koliko god izvora možete! Bez obzira na to je li riječ o knjigama, edukaciji, Pinterestu, YouTubeu, Facebooku, blogovima…

PRIHVATA PROMJENU

U životu stvari ponekad ne idu po planu, pogotovo u podučavanju. Budite fleksibilni i prihvatite promjenu objeručke. Uspješan učitelj ne žali se zbog promjena kad stigne novi direktor, ne osjeća potrebu spomenuti koliko mu je dobro bilo u prošloj školi ili s njegovom posljednjom generacijom učenika u usporedbi s trenutačnim okolnostima. Umjesto da se mučite zbog promjena, prihvatite ih i pokažite da ste sposobni nositi se s bilo čime!

OSVRĆE SE NA SVOJ RAD

Uspješan učitelj razmišlja o svom podučavanju da bi se razvio kao učitelj. Razmislite o tome šta je dobro prošlo i šta morate napraviti drugačije sljedeći put. Morate zapamtiti da svi mi imamo „neuspjele“ lekcije s vremena na vrijeme. Umjesto da gledate na to kao na neuspjeh, razmišljajte o tome kao o lekciji i učite iz nje. Vaša edukacija i vaše učenje su neprestani. Uvijek postoji još nešto što možete naučiti i saznati da biste ojačali svoje vještine podučavanja. Nastavite se osvrtati na svoj rad i prepoznajte svoje slabosti jer svi ih imamo! Najvažnije je prepoznati te slabosti i biti sposoban raditi na njima da biste poboljšali svoje vještine podučavanja, piše obrazovniportal.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije