Ovo su psihički poremećaji od kojih pate radoholičari

Anadolija
Ovo su psihički poremećaji od kojih pate radoholičari
Pixabay / Ilustracija
Norveški Univerzitet u Bergenu u svom novom istraživanju tvrdi kako radoholičari  imaju ozbiljne psihičke poremećaje.

U njih spadaju anksioznost, depresija, opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP) te hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD).

Istraživanje koje je obuhvatilo 16.426 zaposlenih osoba pokazalo je da 32,7 posto ispitanika radoholičara ima hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje, 33,8 posto je anksiozno, 25,6 posto ima opsesivno kompulsivni poremećaj dok je 8,9 posto u depresiji.

Istraživanje je pokazalo da radoholičari razmišljaju više o poslu nego o drugim životnim aktivnostima, da rade više nego što je propisano vremenski, rade kako bi umanjili osjećaj krivice, nervoze i depresije, osjećaju stres kada ne rade, a posao im je prioritet u odnosu na hobije, druženje i trening.

Autorica studije Cecilie Schou Andreassen tvrdi kako postoji jasna povezanost između "ekstremnog rada i želje za radom" i psihičkih problema. 

"I ranije analize su pokazivale povezanost između radoholičara i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Osobe sa tim poremećajem imaju potrebu da se uvijek organizuju na njima specifičan način, imaju snažnu potrebu za kontrolom i opsjednuti su detaljima", tvrdi Andreassen.

Kada je riječ o OKP-u, on je vrsta neuroze koju karakterišu opsesivne misli i kompulzivne radnje u pokušaju da se redukuje ili neutrališe nerealan strah.

Andreassen tvrdi kako je kod radoholičara OKP ima "široku lepezu neuroza", od onih koji svoje stvari razvrstavaju prema bojama do onih koji opsesivno peru ruke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije