Ovo je spisak knjiga koje Bill Gates preporučuje za ovo ljeto

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je spisak knjiga koje Bill Gates preporučuje za ovo ljeto
Foto: Time.com / Bill Gates

Bill Gates, podijelio je svoju ljetnu listu preporuka knjiga i TV serija. Ovaj put, sve preporuke imaju zajedničku temu – služenje drugima.

Gates ističe da, iako obično nema logičnu povezanost između knjiga koje čita, pregledajući ovu listu, jasno se vidi nit koja ih povezuje.

Sva djela dotiču se ideje služenja drugima – zašto to činimo, prepreka koje se mogu pojaviti i zašto bismo to trebali činiti uprkos svemu.

Započinjemo Bajram pjesmom 'Nek mirišu avlije, nek se svako raduje...'

Započinjemo Bajram pjesmom 'Nek mirišu avlije, nek se svako raduje...'

Evo koje knjige i serije Bill Gates preporučuje za ovo ljeto:

The Women, Kristin Hannah – Ovaj sjajan roman prati priču medicinske sestre američke vojske koja služi dvije ture na prvim linijama u Vijetnamu, a zatim se vraća kući u zemlju potresenu protestima i antiratnim osjećanjima. Hannah je poznata po svojim uspješnim knjigama, a ovaj roman je posebno lijepo napisana posveta grupi veterana koji zaslužuju više zahvalnosti za nevjerovatne žrtve koje su podnijeli.

Infectious Generosity, Chris Anderson – Chris Anderson, dugogodišnji kustos TED Talks-a, istražuje kako internet može pojačati utjecaj velikodušnosti. On nudi plan kako svi – uključujući pojedince, vlade i firme – mogu poticati veću velikodušnost. Ne radi se samo o davanju novca; Anderson tvrdi da trebamo proširiti našu definiciju velikodušnosti. Ako želite pomoći u stvaranju pravednijeg svijeta, ali ne znate odakle početi, ovo je knjiga za vas.

Novi biznis Billa Gatesa? ‘Masovno kupuje, ulaže milijarde...'

Novi biznis Billa Gatesa? ‘Masovno kupuje, ulaže milijarde...'

Slow Horses – Gates je ljubitelj priča o špijunima. Slow Horses je britanska serija o tajnim agentima iz grupe Slough House unutar MI5, gdje se šalju oni koji naprave ozbiljne greške, ali ne dovoljno ozbiljne da budu otpušteni. Gary Oldman glumi šefa Slough House-a, koji je sušta suprotnost Jamesu Bondu. Ova serija ima dovoljno složenih likova i zapleta da morate stvarno obratiti pažnju, ali se na kraju isplati. (Dostupno u SAD-u na Apple TV+.)

Brave New Words, Sal Khan – Sal Khan, osnivač Khan Academy, pionir je na polju obrazovne tehnologije. U svojoj knjizi Brave New Words, Khan izlaže viziju kako će umjetna inteligencija (AI) poboljšati obrazovanje. On tvrdi da će AI radikalno poboljšati i ishode za učenike i iskustva nastavnika, te pomoći da svi imaju pristup vrhunskom obrazovanju. Preporučuje ovu knjigu svakome ko je zainteresiran za budućnost obrazovanja.

How to Know a Person, David Brooks – David Brooks, poznat po svojoj prethodnoj knjizi The Road to Character, u svojoj novoj knjizi nudi praktične savjete za ono što naziva "glasnim slušanjem" – praksom koja pomaže ljudima oko vas da se osjećaju saslušano i cijenjeno. Ova knjiga nije samo vodič za bolje razgovore; to je nacrt za povezaniji i humaniji način života.

Gates napominje da nije namjeravao duboko istraživati temu služenja, ali smatra da je ona danas relevantnija nego ikada. U vremenu kada ratovi dominiraju naslovnicama, a politika postaje sve polarizovanija, inspirativno je cijeniti one koji pomažu drugima i razmisliti kako možemo biti velikodušniji u vlastitim životima, piše Bill Gates na svom Blogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije