Ovo je rekordna skupoća: Za picu i pivo u turističkom biseru Hrvatske treba dati 'pola plate'

8
Radiosarajevo.ba
Ovo je rekordna skupoća: Za picu i pivo u turističkom biseru Hrvatske treba dati 'pola plate'
Foto: Slobodna Dalmacija / Cjenovnik u restoranu u turističkom biseru Hrvatske

Redakcija Slobodne Dalmacije je gotovo svakodnevno zatrpana porukama ljudi, najčešće potkrijepljenima fotografijama, kako su cijene hrane i pića na obali i otocima odletjele u nebo, posebice u ugostiteljskim objektima.

Koleg(ic)e su provjeravale može li se u Dubrovniku preživjeti dan sa 100 eura (195 KM) i utvrdili da se ne može, a turisti su komentirali da je pod Srđem još i dobro, jer je Hvar, kako su ustvrdili, vjerojatno najskuplji na svijetu.

Da je tako, baš i nije, ali kada znamo da se za kilogram trešanja početkom sezone na škoju izdvajalo gotovo 10 eura (19,50 KM), a za ležaljku 40 eura (78 KM), onda stvari postaju puno jasnije.

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Na internetskim stranicama može se vidjeti puno toga o ponudi pojedinih restorana na Hvaru, naravno bez cijena, pa bi se o korektnosti takve “prezentacije” moglo itekako razgovarati. Provjerili smo stanje na terenu i doznali da se porcija pečenih lignji nudi po cijeni od 32 (60 KM) do 35 eura (68 KM), pečena janjetina od 26 (50 KM) do 35 eura (68 KM), a miješana pizza između 13 (25) i 14 eura (27 KM).

Cjenovnik u restoranu u turističkom biseru Hrvatske
Foto: Slobodna Dalmacija: Cjenovnik u restoranu u turističkom biseru Hrvatske

Pola litre piva prodaje se za iznos od sedam (14 KM) do osam eura (16 KM), (ne)gazirani sokovi od četiri (8 KM) do pet (10 KM) eura, a dva decilitra vina od sedam (14 KM) do 10 eura (19,50 KM), pa čak i 14 eura (27 KM), ovisno o kojem se vinu i sorti radi. Dakle, cijene su zaista otišle u nebo.

Pogled na dio ponude iz 2021. godine govori da su se lignje na žaru nudile za samo od 75 do 85 kuna (20 KM), dakle od 10 do nešto više od 11 eura, a sada 200 posto više... A kada promatramo cijene vina, zanimljivo je da su iz jedne vinske kuće prije nekoliko dana najavili da će za lanjsku berbu plavca maloga sa središnjeg dijela škoja težacima isplatiti tek pet kuna po kilogramu grožđa.

Kugla sladoleda u Hvaru trenutno košta od dva (4 KM9 do tri i pol eura (7 KM). Ako poželite komad pizze, onako “nabrzaka”, platit ćete to i do osam eura (15 KM), a otokom kruži priča da je neki dan u gradu mladić došao po jumbo pizzu u jednu od tamošnjih pekarnica.

Cjenovnik u restoranu u turističkom biseru Hrvatske
Foto: Slobodna Dalmacija: Cjenovnik u restoranu u turističkom biseru Hrvatske

Radnicama je to bilo pomalo čudno pa su ga dva-tri puta pitale je li zaista želi tu pizzu, što je on uporno potvrđivao, međutim, kada mu je ispostavljen račun na 80 eura, gotovo je pao u nesvijest i želio odustati, ali stvar je već bila gotova – morao se s tim pomiriti.

Bolesni kitovi počeli tražiti pomoć ljudi: 'Ovo ih jako boli'

Bolesni kitovi počeli tražiti pomoć ljudi: 'Ovo ih jako boli'

Na Paklenim otocima pronašli smo restorane koji imaju donju granicu “gradskih” cijena, premda ni to nije pravilo. S druge strane, u uvali nadomak Hvara postoji kvalitetan restoran koji nema pečene lignje, ni janjetinu, ali se kod njih može pojesti odlična pašta sa škampima za 16 eura (30 KM), hamburger za 14 eura (27 KM)... A u gradu se isto jelo, kako doznajemo, prodaje po 19 eura (37 KM).

Što se pića tiče, kokteli su u toj uvali po 11 eura (22 KM), a u gradu od 13 (25 KM) do 24 eura (46 KM), pola litre piva je pet eura (10 KM), sokovi idu po četiri eura (8 KM), a dva “deca” vina za tri i pol eura (7 KM). Za hvarske prilike to je prava mizerija, a što tek reći za drvene ležaljke, koje se na plaži nude za “samo” 20 eura (40 KM)?, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije