Ovo je najbombardovanija zemlja na svijetu: Žrtva SAD i Sovjetskog saveza

Radiosarajevo.ba
Ovo je najbombardovanija zemlja na svijetu: Žrtva SAD i Sovjetskog saveza
Foto: Screenshot / Ilustracija

Američko bombardovanje Laosa (1964-1973) bilo je dio misije CIA kako bi se oduzela moć od komunističkog pokreta Patet Lao, povezanog sa Sovjetskim savezom.

Zvanično neutralna teritorija tokom Hladnog rata, postala je poprište borbe između Sovjetskog saveza i Amerike, kada su američki avioni bacili više od dva miliona kasetnih bombi - više nego ukupan broj bačenih bombi tokom Drugog svjetskog rata, navodi History.

Blizina Laosa Mao Cedungovoj Kini učinila ga je značajnim za domino teoriju Dvajta Ajzenhauera.

“Ukoliko izgubimo Laos, ostatak Jugoistočne Azije će pratiti”, rekao je Ajzenhauer, koji je odobrio Cijine treninge antikomunističkih snaga koje su imale jedan cilj - da unište komunističke rute nabavke kroz Ho Ši Minov Vijetnam.

Kenedi, Džonson i Nikson, Ajzenhauerovi naslednici, nastavili su njegovu politiku i odobrili povećanje vazdušne pomoći gerilcima, ali to nisu učinili javno.

“Laos je najnegostoljubljivije područje za otpočinjanje akcije. Njegova geografija, topografija i klima su ugrađene slabosti”, rekao je Kened prenosi B92.

Stoga se bombardovanje nametnulo kao bezbjedniji način za uništavanje komunističkih ruta za nabavku prije nego što bi to moglo da naškodi američkim snagama.

Američko vazduhoplovstvo otpočelo je bombardovanje 1964. godine, sa bazom u Tajlandu.

Sjedinjene Države su naposletku na Laos bacile ekvivalent aviona punog bombi na svakih osam minuta, svakoga dana tokom devet godina.

Do 1975. godine, jedna desetina populacije Laosa (oko 200.000 ljudi) poginulo je u bombardovanjima, dok je dvostruko više ranjeno. Četvrtina stanovništva, oko 750.000 ljudi, postali su izbjeglice.

Bilo je žrtava i sa druge strane. Dokumenti, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju da je 728 Amerikanaca poginulo, od kojih je većina radilo za CIA.

Naslijeđe američkog bombardovanja i dalje je prisutno u Laosu i stvara probleme. Procjenjeno je da 30 procenata bombi nisu eksplodirale, a u godinama nakon bombardovanja 20.000 ljudi je poginulo ili je osakaćeno zbog oko 80 miliona bombi koje su ostale.

Barak Obama je 2016. postao prvi aktuelni predsjednik SAD koji je posjetio Laos i donirao 90 miliona dolara u cilju čišćenja zemljišta od zaostalih bombi.

Proces vađenja neeksplodiranih bombi iz zemljišta i dalje traje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije