Ovo je 6 grešaka koje bi mlade mame trebale izbjegavati

Radiosarajevo.ba
Ovo je 6 grešaka koje bi mlade mame trebale izbjegavati
Arhiv / Ilustracija
Ne postoji savršena majka, a sve što možete učiniti jeste da date sve od sebe.

Pročitajte važne i korisne savjete: 

1. Sječenje noktiju dok je beba budna

Ovo je jedna od grešaka koju čine mnoge mame. Naime, mnogo je lakše i sigurnije bebi sjeći nokte prilikom spavanja. Beba je mirna dok spava pa joj je stoga mnogo lakše odsjeći nokte, a i ne postoji rizik od povreda.

2. Forsiranje brzog oporavka

Mnoge bi se žene željele oporaviti odmah nakon porođaja, što je nemoguće. Naime, porođaj je prilično kompliciran proces i potrebno je neko vrijeme da biste se od njega oporavili. Ne možete se odmah vratiti na noge i obavljanju svojih uobičajenih dužnosti. Dajte sebi neko vrijeme kako biste se oporavili i kako bi vaše tijelo ozdravilo. Ne brinite, s vremenom će se sve ponovno vratiti u normalu.

3. Zanemarivanje partnera

Ponekad nove mame nesvjesno isključuju svoje partnere, odnosno očeve kad dođe mala beba. Imajte na umu da bi oba roditelja jednakom mjerom trebalo da učestvuju u odgajanju djeteta od malih nogu, stoga nemojte zanemarivati oca svog djeteta i dajte mu priliku da i on bude dio novonastalog života. To je greška koju čine mnoge nove mame. Srećom, može se vrlo lako izbjeći. Vi samo morate dopustiti partneru da bude uz vas i da vam pomaže u brizi oko bebe.

4. Sramota vas je da pitate

Nove mame često ne postavljaju dovoljno pitanja i to jednostavno zato jer se srame svog neznanja. Ipak, nemojte se stidjeti da pitate o svemu što ne znate a zanima vas. Nemojte se osjećati neugodno i pitajte ljekare i žene s iskustvom o svemu što vas zanima. Istina je da ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori. Zadatak ljekara i pedijatara je da vas savjetuju i informiraju u vezi s onim što vas zanima.

5. Potcjenjivanje same sebe

Ženama koje su tek postale majke često nedostaje samopouzdanje te se boje kako će se snaći u novoj ulozi. Istina je da je majčinstvo težak proces koji iziskuje mnogo truda i učenja, ali isto tako niko ne radi bolje svoj posao od brižne majke. Sasvim je normalno da ćete se u početku osjećati pomalo nelagodno, ali s vremenom će sve postati lakše.

6. Bojite se da zatražite pomoć

Ako se odlučite za dojenje, velike su šanse da ćete se suočiti s određenim nedoumicama. Ne brinite zbog toga, većina novih mami susreće se s tim problemima i ne morate se stidjeti toga. Dakle, ako vam zatreba, nemojte da se bojite da potražite pomoć i podršku, piše Žena.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije