Ovako juri dvotočkaš na brzini od 400 kilometara na sat

Anadolija
Ovako juri dvotočkaš na brzini od 400 kilometara na sat
Uoči današnjeg otvorenja visećeg mosta Osmangazi, koji se naziva i Zaljevskom ogrlicom, jutros je turski profesionalni motociklista Kenan Sofuoglu na mostu, na svom dvotočkašu razvio nevjerovatnu brzinu od 400 kilometara na sat.

Nakon što je dobio dozvole nadležnih institucija, Sofuoglu je jutros novim mostom projurio na motociklu H2R i razvio brzinu od 400 kilometara na sat. Prvobitno je planirano da vožnja bude realizirana tokom ceremonije otvaranja, ali je zbog vremenskih uvjeta organizirana jutros.

Trenutni lider šampionata Supersport Sofuoglu tako je postigao najveću brzinu ikada ostvarenu na Kawasakijevom motoru H2R, što je potvrdilo i rukovodstvo Kawasakija.

Turskom motociklisti je bilo potrebno manje od 30 sekundi da pređe most dug 1,5 kilometara.

U izjavi za medije, Sofuoglu je kazao da se za taj podvig spremao protekla četiri mjeseca i da je sretan jer je motocikl koji je razvio za 20 kilometara veću brzinu od ranijeg, rekord tog modela motocikla.

„Ne mislim da će ikada iko brže voziti preko ovog mosta. Brzina koju sam razvio je izuzetno velika i za 100 kilometara na sat veća od onih koje razvijamo tokom utrka. Ovo je bio moj san. Ovaj san sam ostvario, sada idem ostvarivati i onaj koji se odnosi na osvajanje pete titule prvaka svijeta“, kazao je Sofuoglu.

Most je dio autoceste koja je najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji. Cesta će vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, smanjiti na svega 3,5 sata. Također, zahvaljujući mostu, vožnja između tačaka koje spaja, koja je trajala dva sata, sad će trajati svega četiri minute.

Viseći most između gradova Gebze i Yalova ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra, što ga čini četvrtim najdužim mostom te vrste na svijetu.

Gradnja mosta, čiji je kamen temeljac postavljen 30. marta 2013. godine, trajala je 39 mjeseci. Ova građevina mnoge će podsjetiti na most "Golden Gate", jedan od simbola San Francisca.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovat će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, ministar prometa, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i brojni gosti.

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i treći most preko Bosfora u Istanbulu, gradnja trećeg istanbulskog aerodroma koji će koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije