Jarke boje pojačavaju koncentraciju

Daily Mail
Jarke boje pojačavaju koncentraciju
Ako se osvrnete oko sebe kada ste u školi, fakultetu ili na poslu, primijetit ćete da su zidovi obojeni u svijetle, pastelne boje. Iako ove boje djeluju umirujuće, nisu najbolje za koncentraciju.

Istraživanje, provedeno an Curtin University u Australiji, je otkrilo da imate najveći nivo koncentracije u sobama obojenim u crveno ili žuto.

Studenti, koji su učestvovali u istraživanju, bili su podijeljeni u tri različite grupe. Zamoljeni su da pročitaju odlomaki teksta i odgovore na pitanja sa višestrukim odgovorima. Iako su svi studenti čitali isti odlomak i odgovarali na ista pitanja, sjedili su u različito obojenim sobama - pastelno plavoj, crvenoj i žutoj. Studenti koji su polagali ispit u žutoj i crvenoj sobi su imali bolje rezultate nego oni koji su ispit polagali u plavoj.

Vođa istraživanja, Aseel Al- Ayash, je izjavio da bi pastelne boje trebale da olakšaju učenje jer imaju pozitivan uticaj na psihičko stanje studenata, ali da su jarke boje poput crvene i žute bolje kod teških ispita jer uzbuđuju studenta i čine ih koncentriranijim.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije