Viralan zadatak na koji mnogi daju pogrešan odgovor: Znate li vi rješenje?

/ Komentari (13)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Rješenje za osvježenje

Prošli put je odgovor bio 9 ???? Kao na kalkulatoru.

joj portala...

inace ne komentiram al.... kako ba 1???

was

prvo se rjesavaju zagrade, pa onda mnozenje i dijeljenje sa lijeva na desno, po redu... kako ba na kraju da ispadne jedinica :)

Komšija

4. razred osnovne škole...

Sabo

Rezultat je 9. Ne pišite gluposti i ne sluđujte djecu.

was

jos jednom osnovno pravilo, zasto rezultat nije 1... a : b(c + d) = a : b * (c + d) ≠ a : (b * (c + d)) Konkretno u nasem slucaju: 6 : 2(1 + 2) = 6 : 2 * (1 + 2) ≠ 6 : (2 * (1 + 2)) rezultat je 1 samo u slucaju kada izmislite dvi zagrade, tamo gdje ih nema... verstanden..? :)

Kenson

Aiii Haaakala kako ste glupi : )))), jedan ne može biti nikako

Gogo

Ne, APSOLUTNO nije 1 nego 9 jer se u matematici radi PO REDU, a naravno računica u zagradi se računa, ali rezultat ostaje u zagradi dok ne dođe red da se skida zagrada, znači 9, nema nikake sumnje!!!

vela havle

Kad ne razumijete matematske opetacije, da pojednostavim: Djeljenje gledati kao razlomak pa imamo 6/(2+4) kad se zagrada premnozi. Svi koji nisu dobili 1, mrssss u treci razred pa sve ispocetka!

Rješenje za osvježenje

Tačan odgovor jeste 1 jer se podrazumjeva kada ispred zagrade stoji broj da čini cjelinu sa zagradom pa ispada 6/ 2(1+2) a to je 6/6 =1

was

Kad ne razumijete matematske opetacije, da pojednostavim: Djeljenje gledati kao razlomak pa imamo 6/(2+4) kad se zagrada premnozi. Svi koji nisu dobili 1, mrssss u treci razred pa sve ispocetka! ka vela havle pa de da ponovimo taj 3. razred: 6 : 2(1 + 2) = 6 : 2 * (1 + 2) ≠ 6 : (2 * (1 + 2)) kontas..? jel' ti treba i nacrtat'..?

***

***

Nina

6:2(1+2)=6:(2x1)+(2x2)=6:(2+4)=6:6=1

/ Najnovije