Ovaj predmet sigurno držite u kuhinji, a na njemu ima 200% više bakterija nego na WC školjki

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj predmet sigurno držite u kuhinji, a na njemu ima 200% više bakterija nego na WC školjki
Foto: Pexels / Ilustracija

Za zdravlje je važno dobro oprati kuhinjske plohe nakon rezanja povrća jer inače mogu postati leglo bakterija i patogena, upozoravaju stručnjaci. Ipak, jedno povrće nosi najveću opasnost.

Iako smo svi svjesni opasnosti sirovog i nedovoljno kuhanog mesa, nedovoljno kuhano povrće također može dovesti do zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da daske za rezanje sadrže 200 posto više fekalnih bakterija od WC školjki, a da krompir i poriluk mogu uzrokovati trovanje hranom.

Studija je također otkrila da neočišćene daske za rezanje sadrže štetne bakterije, uključujući Escherichiu coli.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

"U svim higijenskim istraživanjima koja sam ikad provela, a koja su bila usmjerena na dom, pokazalo se da su daske za rezanje jako loše, a razlog je to što ih ljudi ne čiste kako treba", rekla je dr. Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu hrane i predstavnik Globalnog vijeća za higijenu, te dodala:

Ilustracija

- Ljudi posvećuju veliku pažnju WC-u, koriste puno sredstava za dezinfekciju i misle da je to najprljavije mjesto u kući. Ali gotovo svaka studija u kojoj sam sudjelovao kaže da je kuhinja mjesto gdje vrebaju najopasnije bakterije, a krivci su sirovo meso i sirovo povrće.

Stručnjaci su otkrili da je sirovi krompir najopasniji jer sadrži uzročnike bolesti koji dovode do bolesti poput gastritisa i proljeva. Kada se krompir izvuče iz zemlje i unese u kuhinju, patogeni mikroorganizmi iz gnoja mogu se proširiti na kućanske predmete kao što su daske za rezanje.

"Ako nasjeckate krompir koji niste dobro oprali i zatim samo obrišete dasku i nastavite sjeckati piletinu, stvarate leglo bakterija i patogena", rekao je Julian Bond, profesor Pacific Institute of Culinary Arts.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije