Ovaj otok smatra se najizoliranijim na svijetu: Na njemu se skriva jedna posebna zanimljivost

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj otok smatra se najizoliranijim na svijetu: Na njemu se skriva jedna posebna zanimljivost
Privatni album / Otok/Ilustracija

Otok Tristan da Cunha udaljen je od obale južne Afrike 2810 kilometara. Pristup otoku je težak i karta se ne dobiva lako. Potrebno je ukrcati se na brod kojim se putuje otprilike šest do deset dana.

Na jugu Atlantika, 2810 kilometara udaljen od Cape Towna u južnoj Africi, nalazi se otok Tristan da Cunha koji je na glasu kao najizoliraniji na svijetu. Da dođete ondje, treba vam čak šest do deset dana plovidbe brodom ako se ukrcate u južnoj Africi.

No teško da možete samo tako dobiti svoju putnu kartu jer ovaj brod, koji ide par puta mjesečno, prima samo 12 putnika, a karte su rasprodane mjesecima unaprijed. Oni koji se uspiju iskrcati na ovome otoku, ostaju malo duže vremena.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Na Tristan da Cunhi živi oko 250 stanovnika, a otokom se vozi samo 150 automobila. Stanovništvo živi uglavnom od poljoprivrede, kontrolirano uzgajaju stoku, da ne bi došlo do preopterećenja, a najdraže povrće im je krompir.

Možda i nije najdraža, ali smatraju da je to namirnica kojom se najsigurnije mogu prehraniti. Budući da su izolirani od svijeta, svako kućanstvo ima zemlju na kojoj uzgaja krompir.

Na otoku nema kriminala, svi su velika obitelj i svi pomažu jedni drugima oko radova na zemlji, piše Green.hr.

Godine 1961. došlo je do erupcije otočkog vulkana, kada su svi otočani privremeno evakuirani u Ujedinjeno Kraljevstvo. Inače, otok spada pod ovu zemlju jer je bio njezina kolonija još od davnih dana, piše Direktno.

Lokalni dijalekt zvuči kao mješavina škotskog, britanskog, južnoafričkog, američkog, nizozemskog, talijanskog i irskog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije