Ovaj europski grad idealan je za život: Čak 300 sunčanih dana godišnje, plata preko 3.500 eura

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj europski grad idealan je za život: Čak 300 sunčanih dana godišnje, plata preko 3.500 eura
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ako sanjate o idealnom gradu za život, možda je vrijeme da obratite pažnju na Lisabon, jedan od najstarijih gradova na svijetu koji je pun priča i veselih boja, gdje sunce sija 300 dana u godini, a temperatura rijetko pada ispod 15 stepeni Celzijusa.

Glavni i najveći grad Portugala je čuven po vijugavim, kaldrmisanim ulicama i usponima, šarenim zgradama, žutim tramvajima, plavim keramičkim pločicama koje krase i spoljašnjost fasada, i posebnom muzičkom pravcu fadu, žanru koji je nastao u zemlji početkom 19. vijeka.

U Lisabonu se osjećate bezbjedno lutajući danju i noću i gdje ćete pronaći hotele i restorane za svačiji ukus, budžet i zahtjeve - ovim riječima Turistička zajednica glavnog grada Portugala poziva posjetioce iz cijelog svijeta da istraže romantičnu metropolu na obali Atlantika.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Velike poplave u Lisabonu, ima nastradalih: Voda nosila vozila

Velike poplave u Lisabonu, ima nastradalih: Voda nosila vozila

Grad koji leži na sedam brežuljaka nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osim preljepih turističkih atrakcija koje mame kao snažan magnet, istražili smo zašto je Lisabon jedan od najboljih gradova za život u Evropi.

Prosječna plata u Portugalu je oko 1.269 eura mjesečno, prenosi sajt nhglobalpartners.com. Prosječna plata zaposlenih u Lisabonu je znatno viša nego u ostatku Portugala i iznosi oko 3.755 eura mjesečno.

Veći gradovi kao što su Porto i Lisabon imaju najveće prosječne plate, dok manje razvijena i udaljenija područja uglavnom imaju niže plate. Kakva je prosječna plata u Portugalu u poređenju sa zemljama u okruženju? Prosječna plata u Portugalu je najniža u zapadnoj Europi i više u skladu sa platama u istočnoj i centralnoj Europi. Međutim, relativno niski troškovi života nadoknađuju niske plate.

Najniža prosječna plata za tehnološke radnike u Portugalu je 1.430 eura mjesečno, a najviši prosek od 4.510 eura mjesečno. Prosječna plata inženjera u Portugalu je 2.410 eura mjesečno, prenosi Mondo.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije