Ova sprava onemogućava da pipnete bilo šta i zarazite se koronom

2
Radiosarajevo.ba
Ova sprava onemogućava da pipnete bilo šta i zarazite se koronom
FOTO: Facebook / Odgovor na problem širenja virusa

Daniel Vieczorek sa Fakulteta za mašinstvo i robotiku AGH u Krakovu stvorio je uređaj za upotrebu kvaka i rukohvata na vratima, zahvaljujući kojem izbjegavate direktan kontakt ruke sa drugom površinom.

"Ovo je odgovor na problem širenja virusa - objašnjava autor projekta.

Unikei, kako ga naziva student AGH, je uređaj za beskontaktno otvaranje vrata i držanje rukohvata i ručica u javnom prijevozu. To bi trebalo da bude odgovor na problem širenja virusa, koji je inspirisan pandemijom.

"Prošlo je otprilike mjesec dana od ideje do polaganja prava na pronalazak, sljedeći mjesec je trebalo da se proizvede prva serija i stavi na prodaju", naglašava on.

Štaviše, Unikei je odgovor na problem trošenja jednokratnih kesa i rukavica koje se koriste za otvaranje vrata u prodavnici i bacaju u kantu.

"To znači manje nepotrebnog rasipanja", objašnjava autor projekta i dodaje da se od samog početka vodio idejom održivog razvoja.

"Uređaj vam omogućava istovremeno pritiskanje kvake i upravljanje vratima (što ga razlikuje od ostalih proizvoda ove vrste na tržištu). Biokompatibilna plastika od koje je napravljena (poliacetal) takođe se koristi u protezama i implantatima. Glavna ideja projekta Unikei bila je stvaranje uređaja koji je funkcionalan, udoban za upotrebu i izdržljiv. Proizvod je dizajniran i proizveden u potpunosti u Poljskoj", dodaje Vieczorek, prenosi noizz.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije