Otkriveno koji program za pranje veša i koji materijali najviše zagađuju okoliš

Radiosarajevo.ba
Otkriveno koji program za pranje veša i koji materijali najviše zagađuju okoliš
Foto: Pixabay / Ilustracija

Naučni časopis Environmental Science and Technology objavio je rezultate istraživanja o utjecaju mašina za veš na onečišćenje okoliša.

Naučnici sa Univerziteta Newcastle upozoravaju kako programi za osjetljivo pranje veša imaju velik utjecaj na zagađenje okoliša.

Upravo su oni najgori kad je riječ o onečišćenju vodenog sistema, prenosi Independent.

Naime, prilikom pranja osjetljivog veša zbog veće količine vode i manjka centrifuge u vodu se ispuštaju stotine hiljada mikrovlakana više nego kod regularnih programa pranja.

Regularni programi više stišću odjeću tokom pranja i tako se smanjuje količina ispalih mikrovlakana.

Naučnici su proučavali razliku u količini mikrovlakana i ustanovili kako se prilikom pranja pamuka na regularnim programima u vodu ispusti oko 800.000 vlakana, a prilikom pranja osjetljivog poliesterskog rublja čak 600.000 više. Tačnije, 1.400.000 mikrovlakana.

Uz poliester, najopasniji su materijali poput najlona i akrila koji ispuštaju sintetička i plastična mikrovlakna. Ona zatim putem sistema odvodnje dolaze do morskog okoliša te ulaze u probavni sistem brojnih morskih životinja koje su dio i našeg prehrambenog lanca.

Prijašnja istraživanja pokazivala su da su najvažniji faktori za količinu mikrovlakana koja će biti ispuštena tokom pranja brzina kojom se vrti bubanj, broj promjena smjera vrtnje tokom pranja te dužina stanki tokom pranja. Međutim, mi smo dokazali da se mikrovlakna najviše ispuštaju kada je volumen vode velik, čak i uz smanjenu razinu agitacije mašine za veš. To se događa zato što velika količina vode koja se koristi na programima za osjetljiv veš da bi zaštitila materijal, zapravo iz njega čupa više mikrovlakana, kazao je Max Kelly iz istraživačkog tima.

Ljudi su intuitivno mislili kako će pranje na programu za osjetljiv veš reducirati gubitak vlakana jer se ona manje trljaju jedna o druge, rekao je dr. Neil Lant i dodao kako odjevne komade napravljene od prirodnih materijala poput vune i svile i dalje bez problema možemo prati na spomenutom programu jer oni, za razliku od umjetnih materijala, nisu problematični, prenosi Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije