Otkriveni misteriozni signali u ljudskom mozgu: Naučnicima za oko zapalo nešto veoma zanimljivo

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveni misteriozni signali u ljudskom mozgu: Naučnicima za oko zapalo nešto veoma zanimljivo
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Tim naučnika s Vanderbilt univerziteta koristio je funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI) kako bi promatrao promjene u bijeloj tvari dok su ispitanici izvodili zadatke, poput pomicanja prstiju.

Iako siva materija u mozgu obično privlači veću pažnju naučnika, trebali bismo obratiti više pozornosti bijeloj materiji jer jedna nova studija ističe važnost njezinih signala.

Siva materija uglavnom se sastoji od tijela nervnih ćelija koje obavljaju računarske zadatke odgovorne za govor, učenje, spoznaju, osjetila i pokrete. S druge strane, bijela materija sastoji se uglavnom od struktura nazvanih aksoni, koji su odgovorni za povezivanje ćelija u mozgu međusobno i s ostatkom tijela.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Tim istraživača s Vanderbilt univerziteta koristio je funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI) kako bi promatrao promjene u bijeloj materiji dok su ispitanici izvodili zadatke, poput pomicanja prstiju.

Trenutno se signali bijele materije često zanemaruju ili odbacuju iz fMRI snimaka jer su slabiji i teže uočljivi. Kako bi prevladali ovu poteškoću, sudionici istraživanja su zamoljeni da neprestano ponavljaju svoje dodijeljene akcije kako bi se izgradila tendencija i obrazac koji bi se mogao pravilno mjeriti.

Naučnici došli do velikog otkrića: Možda je ovo rješenje za prevenciju Alzheimerove bolesti?

Naučnici došli do velikog otkrića: Možda je ovo rješenje za prevenciju Alzheimerove bolesti?

Ne znamo šta to znači

Primijećen je jasan porast signala određenog ovisno o razini oksigenacije krvi (BOLD) u bijeloj materiji, što ukazuje na povećanu aktivnost mozga tokom obavljanja zadataka. Iako još uvijek ne znaju šta se tačno događa, ovo je važno saznanje.

"Ne znamo šta to znači", rekao je biomedicinski inženjer Kurt Schilling. "Samo znamo da se nešto događa. U bijeloj materiji zaista postoji snažan signal."

U sivoj materiji, povećanje BOLD signala znači veći protok krvi i oksigenaciju mozga. Isti princip možda se primjenjuje i na stanice bijele materije: to bi moglo značiti da se više kisika troši dok mozak radi, ili bi mogao biti na neki način povezan s aktivnošću sive materije.

Naučnici objasnili: Šta se dešava sa vašim mozgom ako svaki dan kukate?

Naučnici objasnili: Šta se dešava sa vašim mozgom ako svaki dan kukate?

Signal se mijenja

Budući da bijela materija upravlja povezivanjem, trebali bismo bolje razumjeti šta se ovdje događa jer poremećaji od epilepsije do multiple skleroze mogu nastati kada se to povezivanje razbije.

"Signal se mijenja", rekao je Schilling. "Mijenja se na različite načine u različitim putanjama bijele materije, a to je jedinstveno otkriće."

Buduće studije mogu detaljnije istražiti ove signale bijele materije, posebno u vezi s zdravstvenim problemima poput Alzheimerove bolesti. Naučnici također žele istražiti biološke uzroke ove aktivnosti.

Zanemarivanje aktivnosti bijele materije je nešto što naučnici žele vidjeti promijenjeno u budućnosti. Tim iza studije tvrdi da su ti signali korisni pokazatelji aktivnosti mozga, piše Klik.

"25 ili 30 godina zanemarivali smo drugu polovinu mozga", rekao je Schilling.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije