Otkriveni detalji: Pronađen razlog potonuća superjahte Bayesian

1
Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji: Pronađen razlog potonuća superjahte Bayesian
Foto: RAI / Jahta prije tragedije

Superjahta koja se ovog mjeseca prevrnula kod obale Sicilije, u kojoj su poginuli britanski tehnološki magnat Mike Lynch i šest drugih, mogla je potonuti samo zbog ljudske greške, rekao je izvršni direktor kompanije koja je vlasnik proizvođača plovila.

Pretpostavlja se da je Bayesian udario nalet jakog vjetra povezan s olujama - uzrokujući da se brod prevrnuo i potonuo u roku od nekoliko minuta. Među žrtvama su bili Lynch i njegova 18-godišnja kćerka Hannah. Petnaest ljudi je preživjelo, uključujući Lynchovu suprugu, čija je kompanija posjedovala Bayesian, piše The Guardian.

"Prva pomisao kada sam pročitao vijesti o potonuću bila je da postoji problem u vezi s upravljanjem brodom ili činjenicom da je trup možda udario u kamen", rekao je Giovanni Costantino, izvršni direktor talijanske Sea Group, koji je vlasnik Bayesianovog proizvođača Perini Navi.

Budimo humani: Telefon u ruke, pomozimo malenoj Amili (6)

Budimo humani: Telefon u ruke, pomozimo malenoj Amili (6)

"Ali, kada su putnici izjavili da nisu čuli glasnu buku na brodu, što bi značilo da je jahta udarila u greben, shvatio sam da je jahta naletjela na vodu zbog otvora na vodi. Inače Bayesian ne može potonuti."

Italijansko tužilaštvo stavilo je pod istragu tri člana posade zbog ubistva iz nehata i brodoloma, uključujući kapetana jahte Jamesa Cutfielda (51) sa Novog Zelanda. To što je pod istragom u Italiji ne znači krivicu i ne znači da će uslijediti formalne optužbe.

Pronađena tijela pet od šest nestalih na Siciliji: Traga se za još jednim putnikom

Pronađena tijela pet od šest nestalih na Siciliji: Traga se za još jednim putnikom

Jahtu je izgradio Perini 2008. godine, a nazvana je Salute. Lynch ju je kupio 2014. i promijenio ime u Bayesian, po matematičaru Thomasu Bayesu iz 18. vijeka, čiji je rad na vjerovatnoći inspirisao Lynchovo profesionalno razmišljanje.

"Jak vjetar je stigao u 3:50 ujutro", rekao je on. "Do tog trenutka, Bayesian je još uvijek bio usidren. Od 3:50 do 4:03 brod se kretao dok ga je vjetar vukao, naginjavši se prema strani gdje se nalazi bočni otvor koji vodi do garaže. Ako su ta vrata bila otvorena, to znači da je voda ušla i u strojarnicu, što je izazvalo neizbježno potonuće."

Pod istragom su i brodski inženjer Tim Parker Eaton i mornar Matthew Griffith.

Costantino je optimista da će istraga rasvijetliti tragediju. "Očekujem da istina izađe na vidjelo, radi pravde za one koji su umrli."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije