Španski aktivisti pozivaju na istragu: Policijski brod navodno pregazio čamac sa 4 migranta

0
Radiosarajevo.ba
Španski aktivisti pozivaju na istragu: Policijski brod navodno pregazio čamac sa 4 migranta
Foto: X / Brod španske policije zgazio brod sa migrantima

Borci za ljudska prava u Maroku i Španiji pozvali su španske vlasti da pokrenu istragu nakon što se pojavio snimak na kojem se vidi španski policijski čamac kako se nakratko penje na mali gumenjak koji nosi ljude prema obali Španije.

Incident se navodno dogodio u nedjelju, 25. augusta, kada se brod s četiri osobe približio španskoj enklavi Melilla. Čini se da video prikazuje veći i snažniji patrolni čamac Guardia Civil kako skreće prema gumenjaku, praveći nekoliko manevara prije nego što je preletio preko vrha čamca, uzrokujući da je najmanje jedna osoba ispala iz malog plovila.

Obraćajući se španskim medijima, policija je rekla da niko nije povrijeđen i dodala da su migranti na manjem brodu pokušavali da neregularno uđu u Španiju, piše The Guardian.

UEFA | Crvena zvezda izborila plasman u grupnoj fazi Lige prvaka

UEFA | Crvena zvezda izborila plasman u grupnoj fazi Lige prvaka

Marokansko udruženje za ljudska prava saopćilo je da je policija u Maroku također potvrdila da nije bilo smrtnih slučajeva uzrokovanih incidentom.

U objavi na društvenim mrežama koja je špansku intervenciju opisala kao "nasilnu i opasnu" navodi se da im je izvor rekao da su četvorica iz čamca sigurna i da su uhapšeni.

U kasnijem ažuriranju dodaje se da su četvorica predata marokanskim zvaničnicima. "Ipak, do danas nije otvorena nikakva istraga na španskoj strani", navodi se.

"Španci su potpuno odgovorni i moraju preuzeti odgovornost za otvaranje istrage."

U utorak je nevladina organizacija Solidary Wheels sa sjedištem u Melille ponovila poziv Španiji da otvori istragu, u izjavi u kojoj se traži "detaljno objašnjenje" akcija Civilnih snaga Guardia, koje patroliraju španskim lukama, cestama i granicama.

Lijevi političari u Španiji također su počeli da se bave ovim incidentom, pozivajući ministra unutrašnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska da se pozabavi incidentom. "Ono što smo vidjeli u Melilli je sramota i potpuno neprihvatljivo", rekla je Aina Vidal, glasnogovornica ljevičarskog saveza Sumar, novinarima u utorak 27. augusta 2024. godine.

Jon Iñarritu, iz ljevičarske baskijske koalicije EH Bildu, opisao je incident kao "divljačko djelo" na društvenim mrežama, te je najavio planove da hitno zatraži od ministra unutrašnjih poslova da se pojavi pred parlamentarnom komisijom kako bi objasnio odgovor Španije na incident.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije