Optička iluzija koja "nestaje" izazvala polemike: Vidite li zelenu boju?

0
Radiosarajevo.ba
Optička iluzija koja "nestaje" izazvala polemike: Vidite li zelenu boju?
Foto: X.com / Optička iluzija

Nedavno je na platformi  X.com postao viralan "očni test", odnosno optička iluzija u kojoj se čini da objekti nestaju i pojavljuju se pred očima gledaoca.

Objava s pojedinostima o eye-fecta prikupila je više od 4.5 miliona pregleda. Čini se da na prednjoj strani slika uključuje znak plus okružen prstenom ljubičastih krugova s ​​još jednim nevidljivim krugom koji ih okružuje poput točka.

Međutim, ovaj test je više nego što se čini: pokušajte pratiti ljubičasti krug i "vidjet ćete sve ružičasto", prema objavi.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

U međuvremenu, fokusiranje na znak plus će promijeniti kružnu sferu u zelenu. Isto tako, gledaoci mogu učiniti da ljubičasti krugovi nestanu iz vizualne centrifuge držeći svoje oči na plusiću duže vrijeme. Zbog toga će zelena kugla izgledati kao da sama kruži oko simbola.

Nepotrebno je reći da je ova iluzija izazvala naprezanje mozga kod mnogih, a jedan zbunjeni ljubitelj zagonetki komentirao je: "Vidim i zeleno i ružičasto u isto vrijeme." "Ja pokušavam učiniti da svi ljubičasti krugovi nestanu", našalio se drugi.

Optička iluzija
Foto: X.com: Optička iluzija

Kao što je primijetio jedan korisnik sa platforme X.com, ova zanimljiva iluzija vjerovatno je uzrokovana fenomenom koji se zove Troxlerov efekt ili Troxlerovo blijeđenje, u kojem će gledanje u fiksnu tačku uzrokovati nestanak perifernih objekata i boja.

Mehanika koja stoji iza učinka, nazvanog po švicarskom ljekaru i filozofu Ignazu Paulu Vitalu Troxleru, i dalje izmiče naučnicima, izvijestio je BigThink.com. Međutim, stručnjaci teoretiziraju da je fenomen povezan s načinom na koji naš mozak percipira određene podražaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije