Opći odstrel zatočenih divljih životinja?

Radiosarajevo.ba
Opći odstrel zatočenih divljih životinja?

NOA – Društvo za zaštitu životinja službeno se dopisom obratilo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove - Šumarsko lovnom inspektoratu sa molbom da im dostavi informaciju o broju zatočenih divljih životinja.

Razlog traženja ovih podataka je što preciznije planiranje potrebnog kapaciteta u izradi projekta izgradnje rehabilitacionog centra za divlje životinje za područje BiH te projekat Šumarsko lovnog inspektorata za opći odstrel svih zatočenih divljih životinja.

Na žalost,činjenica je da već godinama veći broj divljih životinja boravi u ilegalno potpuno nehumanim i neprimjerenim uslovima gdje ih držaoci uglavnom zloupotrebljavaju kao atrakciju i reklamu za svoje ugostiteljske objekte.

Godinama se kao zanimljivost na našim TV ekranima prikazivao prilog o medvjedu na rijeci Ugar koji pije pivo. Za ovog medvjeda primiljeno je više apela za spašavanje, između ostalog i od predstavnika mnogih Ambasada u BiH.

Tokom niza godina nijedna inspekcijska služb nije intervenisala i na adekvatan način spriječila mučenje životinja. Višegodišnje "zatvaranje očiju" nadležnih institucija, Šumarsko-lovni inspektorat želi da ispravi općim odstrelom u trenutku kada je dobio informaciju od Noe da stvaraju uslove za humano zbrinjavanje zatočenih životinja.

BiH jedna od vodećih evropskih zemalja u krivolovu te jedina koja na ovakav način, odstrelom “pomaže” već ugroženim životinjama u trenutku kada se u cijelom svijetu, a posebno u EU, poduzimaju očajnički napori na konzervaciji i spašavanju svake pojedine jedinke radi očuvanja ukupnog genetskog potencijala.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije