Oni su prvi pokušali izbiti na vrh Mount Everesta: Pronađena čizma i čarapa legendarnog alpiniste

0
Radiosarajevo.ba
Oni su prvi pokušali izbiti na vrh Mount Everesta: Pronađena čizma i čarapa legendarnog alpiniste
Foto: Facebook / Mount Everest

Ostaci za koje se vjeruje da pripadaju britanskom istraživaču Andrewu Comynu "Sandyju" Irvineu, nestalom prije više od stotinu godina tijekom pokušaja uspona na Mount Everest, napokon su pronađeni.

Irvine, tada 22-godišnjak, nestao je zajedno s poznatim alpinistom Georgeom Malloryjem u junu 1924. godine, dok su pokušavali postati prvi ljudi koji su osvojili najviši vrh na svijetu. I danas ostaje nepoznato jesu li uspjeli dosegnuti vrh prije nego što su stradali.

Tijelo Georgea Malloryja otkriveno je 1999. godine, no tada je nedostajala fotografija njegove supruge koju je namjeravao ostaviti na vrhu. S druge strane, Irvine, koji je nosio Kodakovu kameru kojom je možda snimio historijski trenutak osvajanja vrha, nikada nije pronađen – do sada.

Kupuj utorkom online kod odabranih trgovaca i osjeti pogodnosti

Kupuj utorkom online kod odabranih trgovaca i osjeti pogodnosti

Ekipa dokumentarnog filma pod okriljem National Geographica, predvođena oskarovcem Jimmyjem Chinom te alpinistima i filmašima Erichom Roepkeom i Markom Fisherom, pronašla je ostatke stopala, obuvenog u čizmu, na središnjem Rongbuk glečeru na Everestu, niže od mjesta gdje su pronađena Malloryjeva tijela.

'Ugledao sam crvenu oznaku'

"Podignuo sam čarapu," rekao je Jimmy Chin za National Geographic, "i ugledao crvenu oznaku na kojoj je pisalo A.C. IRVINE." Irvine i Mallory posljednji su put viđeni 8. juna 1924. godine, dok su kretali prema vrhu.

Njihov kolega iz ekspedicije, Noel Odell, izvijestio je da je vidio dvojicu alpinista kao male crne tačke, nedaleko od drugog od tri koraka prema vrhu. Jedna od tačaka probila je horizont prije nego što su ih oblaci prekrili.

Malloryjevo tijelo pronašao je američki penjač Conrad Anker, manje od 600 metara od vrha, s konopcem omotanim oko struka i povredama koje sugeriraju da su pali zajedno. Tragajući u blizini njegovih ostataka, Chinov tim pronašao je čizmu koja je izlazila iz leda.

"To je bio monumentalni i emotivni trenutak za cijeli naš tim," rekao je Chin, "i nadamo se da će ovo otkriće donijeti mir porodici Irvinea i penjačkoj zajednici."

Izniman trenutak

Ostaci su poslani Kineskoj tibetanskoj alpinističkoj udruzi, koja upravlja dozvolama za penjanje na sjevernoj strani Everesta. Nalaz je također prijavljen Kraljevskom geografskom društvu, koje je organiziralo Irvineovu i Malloryjevu ekspediciju, kao i Irvineovoj pra-nećakinji, Julie Summers, koja je napisala biografiju o njemu.

"Živim s ovom pričom od svoje sedme godine, kada nam je moj otac ispričao misterij o stricu Sandyju na Everestu," izjavila je Summers za The Guardian. "Kad mi je Jimmy rekao da je vidio ime A.C. Irvine na čarapi, bila sam duboko dirnuta. To je izniman i emotivan trenutak."

Irvineova porodica izrazila je spremnost na DNK test kako bi se nedvojbeno potvrdio identitet ostataka. U međuvremenu, Chin i njegova ekipa nastavljaju potragu za drugim artefaktima, uključujući Irvineovu kameru. Ukoliko bi kamera bila pronađena i otkrila dokaze da su dosegnuli vrh, to bi moglo prepisati povijest penjačkih osvajanja Mount Everesta, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije