Kometa veća od Mount Everesta juri prema Zemlji: NASA poslala jasnu poruku

5
Radiosarajevo.ba
Kometa veća od Mount Everesta juri prema Zemlji: NASA poslala jasnu poruku
Foto: Pexels / Ilustracija/Kometa

Ogromna kometa, poznata kao "đavolji kometa" zbog svojih izbočenih stjenovitih vrhova, privukla je pažnju naučnika svojim zelenim sjajem nakon što su originalni "rogovi" nestali.

Zvanično nazvana 12P/Pons-Brooks, ova kometa sastoji se od plina i prašine te je široka oko 16 kilometara.

Taj impresivni kriovulkan, vrsta hladnog vulkana, pokazuje zelenu boju i misterioznu sjenu zbog eruptiranja školjke pod pritiskom u jezgri. Ako izgleda primamljivo na nebu, ova "đavolja kometa" ne predstavlja neposrednu prijetnju Zemlji jer se trenutno nalazi na priličnoj udaljenosti, udaljen jedan i po puta od Zemlje do Sunca.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

NASA je obavijestila javnost da nema razloga za zabrinutost zbog sudara s ovom kometom, budući da trenutno nema poznatih objekata koji bi se mogli sudariti sa Zemljom.

Uprkos svojoj bezopasnosti po nas, očekuje se da će ova kometa privući pažnju astronomskih entuzijasta, budući da će mu najbliži prolazak pored Zemlje biti 2. juna ove godine. Tokom tog vremena, astronomi će imati priliku posmatrati ovu fascinantnu kometu, koji bi mogao postati vidljiv golim okom na noćnom nebu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije