Godinama koristio svemirski objekat kao držač za vrata: Kada je saznao šta posjeduje, šokirao se

1
Radiosarajevo.ba
Godinama koristio svemirski objekat kao držač za vrata: Kada je saznao šta posjeduje, šokirao se
Foto: Youtube / Pronađen rijedak meteorit

U saveznoj državi Michigan (Sjedinjene Američke Države) pronađen je jedan od najvećih meteorita ikad zabilježenih na tom području, a naučna zajednica saznala je za njega čak 80 godina nakon što je prvi put otkriven.

Meteorit težak 10 kilograma služio je kao držač vrata na lokalnom imanju prije nego što ga je prepoznala naučna zajednica.

Geologinja s Centralnog univerziteta u Michiganu, Mona Sirbescu, izjavila je 2018. godine nakon proučavanja meteorita: "Odmah sam znala da je nešto posebno. To je najvrijedniji primjerak koji sam ikad držala u rukama, kako monetarno, tako i naučno."

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na  stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Otkriće, poznato kao Edmore meteorit, potaknulo je špekulacije o mogućnosti pronalaženja ostataka neolitskog brodoloma starog između 8.000 i 5.000 godina. Policija Napulja i morski arheolozi udružili su snage kako bi izvukli objekte napravljene od opsidijana, sjajnog crnog vulkanskog stakla koje nastaje kada lava brzo ohladi s minimalnim kristalnim rastom.

Meteorit je pronađen na dubini od 30 do 40 metara ispod površine, a istraživače zbunjuje činjenica da niko ne zna tačno kako je korišten. Zanimljivo, na artefaktu su pronađeni tragovi i urezi koji potvrđuju da je modificiran ljudskim rukama.

Vatrena kugla obasjala nebo iznad Rijeke: Mogla se vidjeti i sa 500 kilometara

Vatrena kugla obasjala nebo iznad Rijeke: Mogla se vidjeti i sa 500 kilometara

David Mazurek iz Grand Rapidsa, Michigan, kupio je farmu u Edmoreu 1988. godine. Prethodni vlasnik pokazao mu je okolinu oko imanja, gdje je primijetio veliki kamen čudna izgleda koji se koristio kao naslon za vrata. Kada ga je pitao o kamenu, rečeno mu je da je to meteorit.

Meteorit je, prema riječima prethodnog vlasnika, pao na njihovo imanje tokom noći 1930-ih godina, ostavljajući krater. Mazurek i njegov otac pronašli su meteorit sljedećeg jutra i on je još uvijek bio topao.

Nakon 30 godina korištenja meteorita kao držač za vrata, Mazurek je odlučio ga procijeniti, a geologinja Sirbescu potvrdila je da se radi o meteoritu od željeza i nikla, oko 12 posto.

Mazurek je meteorit prodao Planetariju Abrams na Univerzitetu Michigan, s 10 posto prihoda doniranog na Odjel za zemljište i atmosferske nauke na Centralnom univerzitetu u Michiganu. Cijena meteorita iznosila je 75.000 dolara (više od 134 hiljade KM), čineći ga pravim blagom, uprkos tome što je decenijama služio kao običan naslon za vrata, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije