Ogromni kukac koji više zastrašuje zvukom nego izgledom: Zvuči kao Kalašnjikov

0
Radiosarajevo.ba
Ogromni kukac koji više zastrašuje zvukom nego izgledom: Zvuči kao Kalašnjikov
Foto: Screenshot/Twitter / Malezijski konjic

Malezijski konjic (Macrolyristes corporalis) je fascinantna vrsta kukca koja se može pronaći u šumskim područjima Malezije. Ova nevjerojatna stvorenja privlače pažnju svojim izvanrednim zvučnim sposobnostima i jedinstvenim oblikom tijela.

Malezijski konjic je kukac srednje veličine koji može doseći dužinu od oko 3 do 4 centimetra, ali kao i kod mnogih kukaca, postoje oni monstruozni primjerci poput ovog na snimci koja kruži Twitterom, piše Klik.hr.

Ono što je specifično kod ovog kukca, osim njegovog jezivog izgleda, jeste zvuk koji on proizvodi. A on neodoljivo podsjeća na zvuk puške AK-47.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Specifičan zvuk

Jedna od najfascinantnijih karakteristika malezijskog konjica su njegove zvučne sposobnosti. Mužjaci ove vrste proizvode izuzetno glasan zvuk pomoću stridulacijskog organa smještenog na zadnjem dijelu tijela.

Trljanjem stridulacijskog organa o krila, konjic stvara visokofrekventni zvuk koji je često opisan kao zviždanje ili šum.

Zvukovi koje proizvode mužjaci malezijskog konjica imaju važnu ulogu u komunikaciji s ženkama. Mužjaci emituju karakteristične zvukove kako bi privukli ženke i pokazali svoju prisutnost.

Osim toga, zvukovi služe i kao sredstvo za prepoznavanje vrste i izbjegavanje međuvrsnog parenja. Kada ženka odabere partnera, parit će se i ženka će polagati jaja na odgovarajućim biljkama kako bi započela sljedeću generaciju malezijskog konjica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije