Ogroman postotak stanovnika EU se žali na probleme sa mentalnim zdravljem zbog ovoga

0
Radiosarajevo.ba
Ogroman postotak stanovnika EU se žali na probleme sa mentalnim zdravljem zbog ovoga
FOTO: Fena / Ilustracija

Šezdeset dva posto građana Europske unije smatra da su na njihovo mentalno zdravlje negativno utjecali događaji poput pandemije covida i agresije na Ukrajinu, podaci su Eurobarometra objavljeni u ponedjeljak na početku petog Europskog tjedna mentalnog zdravlja.

Uz pandemiju covida i rat u Ukrajini, građani EU kao uznemiravajuće događaje naveli su još i klimatsku krizu, nezaposlenost te troškove hrane i energije, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Posebno se ističe da više od polovine ispitanika posljednjeg istraživanja EU barometra (2023.), koji su imali problema s mentalnim zdravljem, nije dobilo pomoć stručnjaka.

Poznato vrijeme i mjesto dženaze Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Poznato vrijeme i mjesto dženaze Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Europska sedmica mentalnog zdravlja obilježava se od 13. do 19. maja pod sloganom "Bolje zajedno: Zajedničko stvaranje budućnosti mentalnog zdravlja", sa zadaćom podizanja svijesti, smanjenja stigme i diskriminacije te zagovaranja bolje zaštite mentalnog zdravlja.

Vezano uz podatke Eurobarometra, smatra se da je slična situacija diljem Europe te se stoga ističe potreba za promjenom odnosa prema mentalnom zdravlju.

Ovogodišnja sedmica poslužit će kao platforma na kojoj se udružuju pojedinci i organizacije diljem Europe, a osim stručnjaka u proces donošenja odluka bit će uključene i osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Ovo su zanimanja koja izazivaju najviše stresa: Možda i vaš posao spada u ovaj spisak

Ovo su zanimanja koja izazivaju najviše stresa: Možda i vaš posao spada u ovaj spisak

Kroz zajedničko djelovanje, naglasak se stavlja na dostupnost usluga te prevenciju problema mentalnog zdravlja. Cilj je društvo koje promiče mentalno zdravlje za sve, intervenira rano kad se problemi pojave te pruža pristupačne i sveobuhvatne zdravstvene usluge onima kojima su potrebne.

Obilježavanje Europske sedmice mentalnog zdravlja pokrenula je organizacija Mental Health Europe, koja želi osvijestiti da se mentalno zdravlje tiče svih nas te da svi imamo ulogu u stvaranju bolje budućnosti.

Nacionalni program Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pridružuje se obilježavanju Europske sedmice mentalnoga zdravlja kroz različite aktivnosti uživo i na društvenim mrežama. Uz HZJZ, partneri su još i Služba za mentalno zdravlje i prevenciju zavisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar te Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije