Foto / Objavljena posljednja fotografija Marsa koju je snimio Opportunity: Dirljiva je...

15. 03. 2019. u 15:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prije nego što je zauvijek utihnuo, NASA-in rover Opportunity dobro je pogledao još jednom oko sebe i snimio svoju posljednju, oproštajnu fotografiju krajolika Marsa, piše Science Alert.

Snimka na neki način predstavlja samu srž njegove misije na Crvenom planetu. Naime, na detaljnoj panorami udaljenog svijeta vide se posljednji tragovi rovera s njegovog maratonskog putovanja i nedodirnuti pijesak na obzorju kojim dugo vremena neće kročiti ni jedna ljudska, odnosno mehanička jedinka.

Sada već kultni rover Opportunity, neka je vrsta fenomena u svemirskim istraživanjima jer je lutao Marsom mnogo, mnogo duže nego što se očekivalo. Njegova misija trebala je trajati 90 dana, ali se, na kraju, protegla na punih 15 godina.

Prekrasnu 360 fotografiju, rover je poslao sa svog posljednjeg prebivališta u maju prošle godine. Moglo bi se reći da je uložio velik dio svoje posljednje energije kako bi ju poslao nama na Zemlju.

POsljednja fotografija Marsa koju je snimio Opportunity - undefined

Foto: NASA: POsljednja fotografija Marsa koju je snimio Opportunity

Tokom 29 dana, Opportunity je hvatao djeliće okoline u nizu od 354 pojedinačne fotografije prije nego što ih je poslao NASA-i.

Na snimci se na neki način vide i zadnji izdisaji našeg dragog rovera koji nas je godinama oduševljavao sa zadivljujućim prizorima s Marsa. Veći dio fotografije je u boji, ali se u donjem kutu primjećuje crno bijeli dio slike, odnosno period u kojem je rover bio na rubu svojih snaga i više nije imao dovoljno energije za snimanje Crvenog planeta u boji.

Naime, rover se napajao putem solarnih ćelija, a vrlo brzo nakon što je počeo snimati ovaj krajolik, Mars je pogodila snažna pješčana oluja i on nije imao dovoljno energije da uhvati taj dio prizora pomoću drugih filtera, piše NASA.

„Ova posljednja panorama utjelovljuje sve ono zbog čega je naš rover Opportunity primjer izvanrednog postignuća u istraživanju i otkrivanju svemira“, rekao je fizičar John Callas iz NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory.

POsljednja fotografija Marsa koju je snimio Opportunity - undefined

Foto: NASA: POsljednja fotografija Marsa koju je snimio Opportunity

„Desno možete vidjeti rub kratera Endeavor kako se uzdiže u daljini, a lijevo od njega tragove rovera kako se spuštaju do geoloških značajki koje su naši znanstvenici htjeli pobliže istražiti“, dodao je.

„U desnom i lijevom uglu vidi se dolina Perseverance (Dolina ustrajnosti) i dno kratera Endeavor koje će još dugo ostati netaknuto i neistraženo, čekajući buduće istraživače“, pojasnio je.

Ko god da oni bili, ti budući istraživači, možda naiđu na našeg dragog rovera, a možda ga, nikada se ne zna, i ponovno osposobe.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA