Obama pomilovao svoju prvu ćurku

Radiosarajevo.ba
Obama pomilovao svoju prvu ćurku

Foto: Getty

Na svečanosti koja se održala ispred Bijele kuće povodom nadolazećeg blagdana Dana zahvalnosti, američki predsjednik Barack Obama u društvu svojih kćerki Sashe i Malije pomilovao je ćurku nazvanu Hrabrost (eng. Courage).

"Courage je pomilovana, prije nego se predomislim", kazao je Obama.

Čin oprosta ćurki tradicija je još od predsjednika Harryja Trumana. Poznato je da se za taj praznik u svim domovima radi pečena ćurka kao specijalitet, a pomilovana će ćurka provesti svoj život u Disneylandu gdje će dobiti naslov velikog maršala Disneyeve parade za Dan zahvalnosti.

Uz Courage pomilovana je i ćurka Carolina koja će biti rezerva Courage ako dođe do toga da ona ne bude mogla obnašati svoju dužnost, prenosi Associated Press.

"Zato danas vjerujem da je pošteno reći kako smo spasili ili kreirali četiri ćurke", rekao je Obama našalivši se na račun kritika koje prima Bijela kuća zbog tvrdnje da je s paketom poticaja vrijednim 787 milijarda dolara "spasila ili kreirala 650.000 radnih mjesta".

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije