Novo ostrvo upravo se pojavilo u Pacifiku

2
Radiosarajevo.ba
Novo ostrvo upravo se pojavilo u Pacifiku
Foto: NASA / Rađanje otoka u Pacifiku

U jugozapadnom dijelu Tihog oceana pojavio se novi otok, javlja NASA-in opservatorij za Zemlju.

Ovaj tek nastali komad "zemlje" nastao je iz grebena na morskom dnu koji vrvi najvećom gustoćom podvodnih vulkana na planetu. Poznata kao podmorska planina Home Reef, ova podvodna planina proteže se između Novog Zelanda i Tonge.

Jedan od tih vulkana se nedavno probudio i eruptirao, prepun lave koja se izlila u okolni ocean i izbacila pramenove pepeljastog dima u zrak, navodi se u priopćenju Opservatorija.

Poznato šta je izazvalo potres Sarajevske berze? Ameri kupuju velike udjele u vojnim gigantima u BiH

Poznato šta je izazvalo potres Sarajevske berze? Ameri kupuju velike udjele u vojnim gigantima u BiH

Jedanaest sati kasnije, usred svjetlucave vreline erupcije koja se stišavala, izronio je potpuno novi otok. I srećom, NASA-in Operational Land Imager-2 (OLI-2) uspio je snimiti otok u svoj njegovoj novootkrivenoj slavi na prekrasnoj slici u prirodnim bojama.

Početna mjerenja, prikupljena 14. septembra, procijenila su da je otok veličine oko 4 hiljade kvadratnih metara. Ali do 20. septembra, otočić u usponu narastao je na veličinu od gotovo šest hektara!

U vodama SAD-a se formirao prekrasan novi otok

U vodama SAD-a se formirao prekrasan novi otok

Vulkanska aktivnost koja se rađa ovdje nije iznenađujuća s obzirom na položaj podvodne planine Home Reef, gdje se tri tektonske ploče spajaju jedna na drugu u sporom, oštrom sudaru. Među njima je ogromna pacifička ploča, inače najveća tektonska ploča na svijetu.

Zbog svojih nevjerojatnih proporcija, subdukcija znači da Pacifička ploča postupno tone ispod druge dvije lakše ploče koje se sudaraju, a u tom procesu u morskom dnu zjapi jedan od najdubljih rovova na Zemlji, prikladno poznat kao Kermadecov rov, kao i aktivni vulkanski luk Kermadec odmah iza njega.

Nažalost, ovaj maleni otok vjerojatno se neće "dugo zadržati" - NASA podsjeća da su otoci koje stvaraju podvodni vulkani obično kratkotrajni. Ali postoje neke iznimke, poput jednog otoka stvorenog od (obližnjeg) vulkana Late’iki 1995. koji je preživio "čitavih" 25 godina — iako to nije jako dugo u geološkom smislu...

Ipak, navijamo da novi preživi još i duže. Drži se, mali otočiću!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije