Otkriven novi otok, to je sada najsjevernija kopnena tačka na svijetu

Radiosarajevo.ba
Otkriven novi otok, to je sada najsjevernija kopnena tačka na svijetu
Foto: EPA-EFE / Grenland (Na slici nije otok opisan u tekstu)

Naučnici su prošli mjesec otkrili maleni otok uz obalu Grenlanda za koji kažu da je najsjevernija kopnena tačka na svijetu, a otkriven je nakon pomicanja ledenih santi.

Otkriće je uslijedilo u trenutku dok arktičke nacije, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška, vodile bitku za kontrolom nad Sjevernim polom udaljenim oko 700 km prema sjeveru, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem ledenjaka zbog klimatskih promjena, piše Hina.

"Nije nam bila namjera otkriti novi otok", rekao je Reutersu polarni istraživač i voditelj istraživačkog objekta Arktičke postaje na Grenlandu Morten Rasch

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Naučnici su isprva mislili da su stigli na Oodaaq, otok koji je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek su kasnije, provjeravajući tačnu lokaciju, shvatili da su stupili na drugi otok, koji se nalazi 780 metara sjeverozapadno.

"Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mjesto, a zapravo su pronašli potpuno neko drugo mjesto", rekla je švicarska poduzetnica Christiane Leister, koja je finansirala ekspediciju.

Mali otok, promjera otprilike 30 metara, čiji najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata s morskog dna, kao i od morene, nakupina materijala nataloženog izravno s ledenjaka koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveni otok predložiti naziv "Qeqertaq Avannarleq", što na grenlandskom znači "najsjeverniji otok".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije