Novi planovi: Venecija će na proljeće turistima naplaćivati ulaz u grad

1
AA
Novi planovi: Venecija će na proljeće turistima naplaćivati ulaz u grad
Foto: Wikipedia / Venecija / Ilustracija

Venecija planira sljedeće godine uvesti ulaznice od pet eura za jednodnevne izlete kako bi pokušala upravljati dolascima turista, saopćilo je gradsko vijeće.

Ulaznica će se uvesti probno na 30 dana, a fokus će uglavnom biti na proljetnim praznicima i vikendima ljeti, kad je broj turista na vrhuncu. Plaćali bi je svi posjetitelji stariji od 14 godina.

Naknada će se naplaćivati onima koji u ovaj italijanski grad dolaze na jedan dan.

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Prema novom zakonu, stanovnici Venecije, radnici, učenici svih škola i univerziteta koji se nalaze u gradu ili na manjim otocima, pojedinci i članovi porodice koji su platili lokalni porez na imovinu u Veneciji, neće morati da plate naknadu.

Oni koji borave u smeštajnim objektima koji se nalaze na teritoriji Grada Venecije, stanovnici regije Veneto, djeca do 14 godina starosti, osobe kojima je potrebna njega, oni koji učestvuju na sportskim takmičenjima, policajci na dužnosti, također su isključeni iz plaćanja.

"Učinili smo to u uvjerenju da ideja o rezervaciji grada treba da bude što je moguće participativna. Time smo se postavili kao preteča širom svijeta, svjesni hitnosti pronalaženja nove ravnoteže između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posjećuju grad", rekla je savjetnica za turizam Simone Venturini. ​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije