Nikada viđena Venecija: Ovakvi prizori se ne pamte godinama

2
Radiosarajevo.ba
Nikada viđena Venecija: Ovakvi prizori se ne pamte godinama
Foto: EPA / Suša u Veneciji

Više dana bez padavina izazvalo je veliku zabrinutost da u Italiji prijeti još jedna suša nakon alarmantnog stanja prošlog ljeta.

Naučnici i ekološke grupe ustanovili su da je glavni razlog to što je na Alpama ove godine palo manje od polovine uobičajnog snijega.

Venecija, u kojoj je glavni problem česta pojava poplava, ovih dana suočava se s neuobičajno niskim nivoima vode koje onemogućuju gondolama, vodenim taksijima i vozilima hitne pomoći plovidbu u slavnim kanalima Venecije.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Nedostatak kiša, visok pritisak vazduha, pun mjesec i morske struje glavni su uzrok suše koja je pogodila Veneciju.

Udruženje za zaštitu okoliša Legambiente objavilo je u ponedjeljak, 20. februara, da italijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, te da su posebno ugrožene sjeverne regije zemlje.

"Najduža italijanska rijeka Po, koja teče od Alpa na sjeverozapadu sve do Jadrana, ima 61 posto manje vode nego inače u ovo doba godine", stoji u saopštenju, prenosi Jutarnji list.

Sumnja se da je najstariji na svijetu: Arheolozi iskopali toalet sa vodom

Sumnja se da je najstariji na svijetu: Arheolozi iskopali toalet sa vodom

Podsjetimo da je u julu 2022. godine Italija pretrpila najgoru sušu u posljednjih 70 godina, te da je proglašeno vanredno stanje oko rijeke Po koja čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

"Situacija s deficitom vode započela je u zimi 2020./2021. godine i otad problem raste. Potrebno nam je 50 dana kiše da nadoknadimo 500 mm u sjeverozapadnim regijama", rekao je stručnjak za klimu Masimilijano Paskui iz talijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR.

Pored zabrinjavajuće situacije u Veneciji, nivo vode na jezeru Garda pala je na rekordno niski nivo što je omogućilo dolazak do malog ostrva San Biagio pješke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije