Japan mijenja zakon: Po ovome su bili drugačiji od cijelog razvijenog svijeta

0
Radiosarajevo.ba
Japan mijenja zakon: Po ovome su bili drugačiji od cijelog razvijenog svijeta
Foto: EPA - EFE / Ilustracija/Protesti u Japanu

Zbog porasta seksualnog zlostavljanja, vlasti u Japanu su odlučile podići dob pristanka na seksualne odnose s 13 na 16, te će se tako pridružiti Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. 

Japan je dugo vremena imao najnižu dob pristanka u cijelom svijetu. Mada nema univerzalnog pravila, s obzirom na to da Njemačka drži donju granicu na 14 a Francuska na 15, većina zemalja u svijetu je ipak išla iznad 13. Sada će se i Japan pridružiti svijetu u tom segmentu. 

U ovoj azijskoj zemlji, od 2019., vlasti pokušavaju da riješe problem seksualnog zlostavljanja. Ova promjena dolazi kao još jedna u redu promjena njihovog zakona o silovanju, nakon masovnih protesta koji su se održali prije četiri godine. 

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Ministar pravde Yusuke Asanuma rekao je kako ovo neće olakšati ili otežati proces za žrtve seksualnog nasilja, ali će presude u ovom segmentu prava biti konzistentnije. 

Očekuje se kako će zakon biti promijenjen i službeno na ljeto ove godine. Jedan segment zakona ostaje isti, a to je da će osoba koja ima 13 godina moći, po zakonu, pristati na seksualne odnose, ako razlika u godinama nije veća od pet, prenosi BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije