Rezultati / Nova studija: Više od 200 simptoma produženog COVID-a

19. 07. 2021. u 09:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prema novoj studiji, više od 200 simptoma povezuje se s produženim COVID-om, a oni pogađaju čak deset organskih sistema u tijelu. Ova studija pruža opsežan uvid u dugotrajnu i iscrpljujuću bolest koja kod pacijenta može da traje i mjesecima nakon infekcije.

Pacijenti koji su se borili sa produženim COVID-om prijavili su 203 različita simptoma u periodu od decembra 2019. do aprila 2020. godine, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Lancet’s E Clinical Medicine.

Neki od simptoma koje su pacijenti prijavljivali su: osip, ljuštenje kože, probavni problemi, grčenje mišića, gubitak sluha, zujanje u ušima, umor, halucinacije, gubitak pamćenja, drhtanje, povišena temperatura, groznica, upala grla, zamagljen vid, konjunktivitis, kratkoća daha, poteškoće sa disanjem, iskašljavanje krvi, kihanje, suhi kašalj, promjene na nožnim prstima, nesvjestica itd.

Studija, zasnovana na anketama koje su obuhvatile gotovo 4.000 ljudi iz 56 zemalja, identifikovala je umor i moždanu maglu kao najčešće simptome, piše Nova.rs

Prosječni pacijent koji je patio od produženog COVID-a borio se sa 56 simptoma koji su trajali i nakon šest mjeseci bolesti, javlja Forbes.

Svaki peti pacijent nije bio u stanju da radi

Skoro polovina ispitanika, 45 posto njih, izjavilo je da su zbog bolesti morali manje da rade, a svaki peti pacijent (22 posto) nije uopšte bio u stanju da radi.

Doktorica Atina Akrami, neuronaučnica sa University College London i jedna od autorki istraživanja, rekla je da ova studija pokazuje da je očigledno potrebno proširiti medicinske smjernice da bi se obuhvatilo više simptoma produženog COVID-a, osim kardiovaskularnih i respiratornih.

Istraživanje je potvrdilo da je COVID-19 mnogo više od respiratorne bolesti i da pogađa cijelo tijelo. S obzirom na to da su se početna istraživanja produženog COVID-a bazirala na hospitalizovanim pacijentima, još uvijek nije moguće sasvim precizno proceniti koliko bi osoba ovo stanje moglo da zahvati.

Ali, studija naglašava ozbiljnost bolesti i potrebu da se ovo stanje dodatno prati i istražuje. U SAD već postoji 41 bolnica koja pruža negu i pomoć osobama koje se bore sa produženim COVID-om.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)