Nobelova za mir dodijeljena Nadii Murad i Denisu Mukwegeu

Radiosarajevo.ba
Nobelova za mir dodijeljena Nadii Murad i Denisu Mukwegeu
Foto: Nobel Assembly / Mukwege i Murad

Nobelova nagrada za mir ove je godine dodijeljena aktivistima koji se bore protiv ratnog silovanja, Nadiji Murad i Denisu Mukwegeu.

Murad je Jazidkinja iz Iraka koju su mučili i silovali militanti tzv. Islamske države, a, nakon što je preživjela horore, postala je prvo lice kampanje za slobodu jazidskog naroda. Mukwege je ginekolog iz Konga koji je, zajedno sa svojim kolegama, pomogao desetinama hiljada žrtvi. 

BBC podsjeća da su za ovu prestižnu nagradu ove godine nominirani 331 osoba i organizacija.

Pobjednici su proglašeni na ceremoniji danas u Oslu, na kojoj je istaknuto da su Nadia Murad i Denis Mukwege nagrađeni za napore da se seksualno nasilje prestane koristiti kao oružje rata. 

"Oboje su krucijalno doprinijeli da se pažnja fokusira na ove ratne zločine i da se naglasi borba protiv istih", kazao je Berit Reiss-Andersen, član Nobelovog komiteta.

Murad je nagradu posvetila svojoj majci koju su ubili militanti IS-a, kada su 2014. ušli u njihov dom, te Jazidima i Iračanima koje su ubili teroristi.  Novoizabrani predsjednik Iraka Barham Saleh za nagradu je kazao da je počast svim Iračanima koji se bore protiv terorizma i fanatizma. 

Dr. Mukwege je za nagradu saznao dok je bio u operacionoj sali.

"Upravo sam operisao kada sam čuo da ljudi slave oko mene. Nisam znao o čemu je riječ, a onda su mi rekli šta se događa", kazao je ovaj ljekar, koji je svoju nagradu posvetio svim ženama koje su seksualno zlostavljane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije