Arnold, Smith i Winter dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Fena
Arnold, Smith i Winter dobitnici Nobelove nagrade za hemiju
Foto: Nobel Assembly / Oni su dobili nagradu za hemiju
Švedska kraljevska akademija saopćila je u srijedu da je troje naučnika koji su dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju "upreglo snagu evolucije" kako bi razvili enzime i antitijela koju su doveli do novih lijekova i biogoriva.
Ashkin, Morou i Strickland dobitnici Nobelove nagrade za fiziku
Za veliko otkriće: Allison i Honjo dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Frances Arnold iz Kalifornijskog instituta za tehnologiju dobila je polovinu nagrade za provođenje prve usmjerene evolucije enzima, dovodeći do proizvodnje hemikalija koje ne škode okolišu i obnovljivih goriva.

George Smith s Univerziteta Missouri i Gregory Winter iz MRC laboratorije molekularne biologije u Cambridgeu u Engleskoj, podijelili su drugu polovinu nagrade.

Smith je razvio novi način razvoja proteina, a Winter je koristio metodu za stvaranje antitijela u cilju proizvodnje novih vrsta lijekova.

Prvi lijekovi zasnovani na tom radu korišteni su u liječenju reumatidnog artritisa, psorijaze i bolesti upale crijeva, saopćila je akademija.

Polovinu nagrade vrijedne devet miliona kruna dobila je Arnold, dok su drugu polovinu podijelili Smith i Winter, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije