Nizozemski Utrecht: Grad prijatelj biciklista

0
AA
Nizozemski Utrecht: Grad prijatelj biciklista
Foto: Twitter / Utrecht - grad bicikala

Nizozemski grad Utrecht s razlogom slovi za raj za bicikliste jer je prvi na listi gradova svijeta koji su najnaklonjeniji biciklima.

Kompanija digitalnog osiguravajućeg društva Luko objavila je listu “Globalni biciklistički gradovi 2022“" (Global Cycling Cities 2022) na kojoj je rangirao gradove svijeta prema uvjetima koje nude ljubiteljima vožnje bicikla. Prilikom pripreme popisa u obzir su uzeti klima, učestalost korištenja bicikla, sigurnost, infrastruktura, mogućnosti najma i aktivnosti prilagođene biciklima.

Nizozemski grad Utrecht zauzeo je prvo mjesto među gradovima iz 90 zemalja s ocjenom 77,84. Glavni grad Nizozemske Amsterdam zauzeo je peto mjesto na listi.

Beograd će u subotu biti domaćin 132. kritične mase pod nazivom "Pedalom do mentalnog zdravlja"

Beograd će u subotu biti domaćin 132. kritične mase pod nazivom "Pedalom do mentalnog zdravlja"

Peter van Bekkum, šef lokalnog ogranka Udruženja nizozemskih biciklista u Utrechtu, za AA je rekao da su sretni i ponosni na dugogodišnji rad općine na unapređenju infrastrukture za bicikliste.

“S Utrechtskom biciklističkom koalicijom i pod sloganom Cijeli Utrecht vozi bicilkl želimo pomoći ljudima s niskim primanjima da kupe bicikl i radimo na tome da ponudimo kurseve vožnje biciklom. Želimo da svi mogu uživati ​​u blagodatima koje nudi biciklistički grad Utrecht“, kazao je Van Bekkum.

Grad sa najstarijom i tri najprometnije biciklističke staze

Biciklistkinja Marthe van Mosselveld kazala je da je u ranom djetinjstvu naučila voziti bicikl u svom rodnom gradu Utrechtu

“Kada živite u Utrechtu, onda je logično da naučite voziti bicikl. Vidite našu malu djecu koja ovdje uče voziti. Roditelji uzimaju potrebne mjere opreza i svi su obazrivi“, kazala je ona.

Mještanin Utrechta Bob Gutjahr istaknuo je da u njegovom gradu postoje jako dugačke biciklističke staze:

“To možete vidjeti kada pogledate oko sebe. Trenutačno svi voze svoju djecu u školu biciklom i to ide prilično dobro. Ja vodim svoju djecu do i od škola svaki dan. Vrlo je zgodno. Mislim da se to i djeci sviđa“, kazao je Gutjahr.

Prva biciklistička staza u Nizozemskoj otvorena je 1885. godine u ulici Maliebaan upravo u Utrechtu.

U tom gradu više od 125.000 ljudi svaki dan biciklira na posao, u školu, na željezničku stanicu i u kupovinu, a taj broj stalno raste.

Tri najprometnije biciklističke staze u Nizozemskoj također se nalaze u Utrechtu, a najprometnija je biciklistička staza u ulici Vredenburg.

Najveći biciklistički parking na svijetu

Smješten ispod željezničkog trga pored željezničke stanice u Utrechtu, smješten je najveći svjetski parking za bicikla sa kapacitetom od 12.500 mjesta.

Prizemlje i posljednju etažu troetažnog parkinga mogu koristiti svi biciklisti, dok je srednja etaža s 1.800 parking mjesta rezervirana za pretplatnike.

Parking je otvoren danju i noću i parkiranje bicikla je besplatno prva 24 sata. Ako je bicikl parkiran duže od jednog dana, potrebno je platiti 1,35 eura za svaki naredni dan. Oni koji se pretplate plaćaju 80 eura godišnje.

Nakon Utrechta, na listi gradova svijeta koji su najnaklonjeniji biciklistima slijede Munster u Njemačkoj, Antwerpen u Belgiji, Kopenhagen u Danskoj i Amsterdam u Nizozemskoj.

Zemlja bicikala

Bicikl je neizostavni dio svakodnevnog života u Nizozemskoj, gdje ga koriste svi od djece do staraca.

Sa 17 milijuna stanovnika, Nizozemska je poznata kao “zemlja bicikala“ s 23 miliona bicikala i prosjekom od 1,3 bicikla po glavi stanovnika.

Nizozemska ima 37.000 kilometara biciklističkih staza, koje se približavaju opsegu Zemlje. U Nizozemskoj u prosjeku svaka osoba godišnje biciklom pređe 888 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije