Turska / Nikad nije kasno: Djed naučio da čita i piše u 90. godini

07. 09. 2019. u 17:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 81

Ahmet Saglam iz mjesta Golcuk, nadomak zapadnog turskog grada Kocaelija, zakoračio je u desetu deceniju života.

Kao dijete nije imao priliku i mogućnost da upiše osnovnu školu, zbog čega nikada nije naučio da čita i piše.

Ipak, njegova želja za tim nikada nije prestala, pa je tako u dubokoj starosti, u svojoj 90. godini naučio da čita i piše.

U Turskoj je pod pokroviteljstvom predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan pokrenuta kampanja učenja čitanja i pisanja za one koji to nisu imali priliku da urade u regularnom roku.

Tako je i Ahmet Saglam odlučio da krene na kurs čitanja i pisanja u lokalnom obrazovnom centru, javlja Anadolija.

Saglam, otac petoro djece i deda 14 unučadi, s obzirom na pozne godine i zdravstvene probleme, nije bio u prilici da pohađa kurs u centru, zbog čega je učitelj dolazi njegovoj kući i davao mu časove čitanja i pisanja. Nakon završenog obrazovnog procesa, Saglam je u 90. godini dobio dokument koji potvrđuje da zna da čita i piše.

Saglam je svoj radni vijek proveo baveći se poljoprivredom. Rođen je u crnomorskom gradu Rizeu, a u razgovoru s novinarom Anadolije ističe kako u mjestu gdje je rođen čak nije ni bilo škole.

"Volio bih da sam kao mlad naučio da čitam i pišem, ali moja porodica je bila siromašna. Nisu bili u mogućnosti da me školuju. Trudio sam se da moja djeca završe škole. Danas mogu da kažem da je veoma lijepo znati da čitaš i pišeš", istakao je Saglam.

Uputio je i poruku mladima, kazavši kako svako treba da se školuje, jer se, prema njegovim riječima, na taj način postaje čovjek i upoznaje svijet.

"Čovjek mora čitati i učiti, jer na taj način sebe može da zaštiti. Onaj koji to ne radi, teško se može zaštiti. Čitati i pisati je veoma lijepo. Žao mi je što nisam imao priliku ranije da naučim, pa i da studiram. Volio bih da sam postao doktor ili inženjer. Mladi neka uče, to je veoma važno", poručio je Saglam.

NEMA KOMENTARA